AVE: Madrid-València=90 minuts. Rodalies Oliva-València=…

David González. Portaveu del BLOC a Oliva.

El 18 de desembre es va inaugurar l’AVE Madrid-València (l’ordre segons la denominació oficial ja ens aclareix les coses). “¿Quién dijo que Madrid no tiene playa?” sentíem en la majoria dels mitjans de comunicació que es feien resò de la notícia –no comment-.

Zapatero va dir que “sólo un gran país como España es capaz de invertir 64 mil millones de euros en alta velocidad”. Sí, i només els responsables polítics d’un Estat com l’espanyol són capaços de permetre que s’arribe més prompte a València des de Madrid, que des d’Oliva. És més, des d’ací no es pot ni arribar en tren a València. Algú li ho hauria de fer vore al sr. President.

I això que, abans d’arribar a esta situació, ha hagut temps de sobra per fer realitat el Tren Gandia-Oliva-Dénia: res més que 36 anys portem esperant, des que va passar l’últim tren per Oliva. Diners també hi ha hagut prou, ja que el cost del nostre tren és molt inferior al dels AVE, un pessiguet de no res si el comparem (per no dir que seria molt més rendible econòmicament). I combinacions polítiques entre governs del PP i el PSOE a l’Estat i a la Generalitat també se n’han donat, els quals s’han posat d’acord per a una obra més complexa i costosa de bon tros, com l’AVE.

Però ha faltat una cosa fonamental: voluntat política. I això, després de tant de temps, només ho explica un fet: mai hem sigut una prioritat.

I és indecent que vinguen a refregar-nos per la cara els milers i milers de milions d’euros que s’estan invertint en els AVE i a vendre’ns el progrés, sense haver executat primer el Tren Gandia-Oliva-Dénia.

Com són les coses! Ara, quan els madrilenys arriben a València i patisquen les grans dificultats per continuar fins Oliva, Bellreguard, Dénia, Calp, Xàbia, etc., la connexió ferroviària entre Gandia-Oliva-Dénia i la vertebració del nostre territori serà una prioritat. Potser facen així la feina que no han fet els centenars de diputats del PP i del PSOE que han passat per Madrid, triats per la circumscripció de València per defensar els nostres interessos, els dels valencians.

Zapatero i Rajoy sempre s’omplin la boca dient que tots els espanyols hem de ser tractats per igual, disposar de les mateixes oportunitats. Però la realitat de hui és que un madrileny pot arribar a València en tren en 1 hora i 30 minuts, mentre que un valencià d’Oliva, junt a milers i milers de valencians més, no pot ni arribar. I desgraciadament, esta situació pot durar molt en el temps, ara que han arribat les rebaixes al Ministerio de Fomento.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *