Un informe de la Intervenció Muncipal sol•licitat pel BLOC-Compromís en la sessió ordinària del Ple d’octubre revela que la situació de la Tresoreria Muncipal milloraria molt si les administracions públiques, sobretot la Generalitat Valenciana, abonara les subvencions que concedeix en un període de temps raonable, i no amb tant de retràs com en l’actualitat. La qual cosa tindria una repercusió directa sobre la reducció del termini de pagament a proveïdors.

En l’informe, amb data de 22 de novembre de 2011, s’especifica la quantitat pendent d’ingressar i que ja ha estat pagada per part de l’Ajuntament, segons el concepte de la subvenció, l’any, així com l’administració responsable. Només està referit als anys 2009, 2010 i el que portem de 2011, és a dir, que l’import pot ser superior si ampliem el periode de temps. Les xifres són les següents:

Generalitat: 1.178.757,62 €; 62,8%
Estat: 354.432,38 €; 18,9%
Diputació: 314.489,00 €; 16,8%
FVMP: 29.395,42 €; 1,6%
TOTAL: 1.877.074,42 €

Com pot apreciar-se, només les subvencions pendents de cobrar des de l’any 2009 fins la data de l’emissió de l’informe, sumen quasi 2 milions d’euros. Diners que l’Ajuntament d’Oliva ja ha pagat als proveïdors o ha emprat amb recursos propis.

Des del BLOC-Compromís, hem denunciat en multitud d’ocasions el dèficit estructural que pateixen els ajuntaments en matèria de finançament, ja que es veuen obligats a assumir moltes competències que ni li pertoquen, senes que vagen acompanyades d’un finançament adequat. A més a més, els ajuntaments del País Valencià com el d’Oliva es veu doblement penalitzats amb el retràs de les transferències per part de la Generalitat, la qual cosa els du a una situació dramàtica per la descompensació que este fet provoca en la tresoreria municipal. Precisament l’Ajuntament d’Oliva s’ha vist obligat a fer ús d’un prèstec ICO per valor de quasi 1 milió d’euros per cobrir els problemes de liquidesa i poder pagar als proveïdors. Si la Generalitat Valenciana pagara els diners que l’Ajuntament ja ha avançat, ni tan sols haguera sigut necessari eixe prèstec.