Divendres, a través dels mitjans de comunicació els regidors de l’oposició ens vam assabentar que l’Ajuntament ha de pagar quasi 2 milions d’euros per una expropiació.

Després d’informar-nos, mitjançant els serveis jurídics,  això és el que podem dir-vos:

El 2004, a petició formal dels propietaris d’un terreny en el sector dels rajolars, l’Ajuntament va iniciar un expedient d’expropiació. Els terrenys privats, foren catalogats pel Pla General de 1982 com a zona verda i vials. En el mateix Pla General ja s’especificava que els terrenys havien de ser expropiats, mitjançant la reparcel•lació del sector, distribuint càrregues i compensacions entre tots els propietaris del sector, o bé mitjançant compensació econòmica. Aleshores, el 2004, com l’Ajuntament encara no havia executat este sector des de 1982 i la vigència legal d’un Pla General és de 10 anys, es va vore obligat a iniciar l’expedient d’expropiació. La valoració dels serveis tècnics municipals va ser de 300 mil euros, mentre que els propietaris demanaren 3 milions d’euros. És per això que van presentar recurs a esta valoració al Jutjat d’Expropiació del Justipreu, que va fixar el preu d’expropiació en quasi 900 mil euros. Però no satisfets tampoc amb esta valoració, els propietaris van presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia de la CV, el qual va fallar el 19 de desembre d’enguany fixant un preu de poc més 1.900.000 euros, la meitat entre 900 mil i 3 milions. Ara, l’Ajuntament, ha hagut de recòrrer la sentència del TSJ al Tribunal Suprem i caldrà esperar la sentència definitiva.

Per tant:
-El 2004, davant la petició formal dels propietaris exigint els seus drets i després que l’Ajuntament d’Oliva incomplira el termini de 10 anys per executar el Sector dels Rajolars, es va vore forçat legalment a iniciar l’expedient d’expropiació. No va ser una decisió discrecional del govern.
-Des de 1982, any en què entrà en vigor el Pla General, fins 1992, anys en què es complí el termini per haver-lo executat, cap govern va executar el Sector dels Rajolars, ni molts altres. Tampoc després. (Val a dir que el sector era pràcticament inviable en les condicions d’aprofitament en què es va aprovar, fet corregit en el nou PGOU aprovat inicialment fa uns mesos, que està pendent dels informes de la Conselleria).
-Davant les pretensions dels propietaris de cobrar 3 milions d’euros pels terrenys, l’Ajuntament està esgotant tots els recursos per a que la quantitat no siga tan alta.
-Per últim, s’ha de destacar que l’expropiació encara no està feta, sinó iniciat l’expedient. Si el govern del PP no vol finalitzar l’expedient, serà la seua decisió, en les seues mans està.