• El passat mes de novembre es va descobrir una peça inèdita per al patrimoni històric de la ciutat d’Oliva.

• El restaurador olivà Rubén Vázquez Carrió, va trobar la magnífica escultura després d’una sèrie de proves estratigràfiques.

IMG-20131210-WA0001

 

 

Gràcies a la col·laboració de l’Església de Santa Maria la Major d’Oliva i el seu inestimable rector En Fernando Cremades, el passat mes de novembre un grup d’investigadors del departament d’Història de l’Art de la Universitat de València va descobrir una escultura amb trets artístics procedents de l’escola valenciana renaixentista.


L’escultura que en un primer moment no era rica en iconografia i trets anatòmics, va resultar ser, després d’un estudi exhaustiu de restauració, una de les peces artístiques més importants del patrimoni olivà i de la Comarca de la Safor, després de la majestuosa obra de la Verge del Rebollet del segle XIII-XIV.


És sens dubte un de les troballes artístiques més importants que han succeït en la història d’Oliva. La peça escultòrica o també coneguda iconogràficament com la Puríssima Concepció, té trets artístics de l’escola valenciana de finals del Renaixement, segle XVI.
Els historiadors de l’art del departament de la Universitat de València que han treballat amb la peça pensen que podria ser de l’escola escultòrica de l’artista valencià Juan de Juanes, per la naturalesa dels seus trets anatòmics i cromàtics amb brunyits en pa d’or.

S’ha arribat a la hipòtesi que la peça escultòrica va ser encarregada per una família aristocràtica molt poderosa del segle XVI, ja que en aquella època el brunyit en pa d’or era molt car.

Els dos especialistes, el Dr. en Història de l’art Don. Francisco de Paula Cots Morató veí d’Oliva i la Dra. en Belles arts Na María Gómez Rodrigo, van ajudar a l’estudiant en Història de l’Art, Rubén Vázquez Carrió també veí d’Oliva, qui va descobrir la magnífica peça després d’un complicat treball de restauració en el laboratori d’Història de l’Art de la Universitat de València.


La troballa artística estarà exposat durant les setmanes de Nadal en la Parròquia de Santa Maria la Major d’Oliva, perquè totes aquelles persones que vulguen, puguen veure aquesta obra i tot el seu procediment de restauració. Els visitants podran contemplar el procés de restauració ja que l’obra estarà a meitat restaurar, és una de les poques oportunitats de contemplar un procés de reintegració cromàtica.
Aquesta peça artística després tornarà a la Universitat de València perquè els especialistes puguen acabar amb la restauració, per a ser exposada en 2014 en una inauguració que es realitzarà en la mateixa Església de Santa Maria la Major d’Oliva a la qual acudiran personalitats importants de la política, l’església i el món de l’art.