En una jugada fosca, PP i PSOE pacten en el Plenari del dijous 18 de setembre una esmena que conculca drets constitucionals de la resta de regidors i regidores; bloquejant ‘de facto’ la represa i finalització de les obres de la urbanització Aigua Blanca IV, les quals porten 7 anys paralitzades.

Foto: Revista Crónica de Oliva.

Ahir, dijous 18 de setembre, l’Ajuntament d’Oliva va celebrar un plenari extraordinari per tractar una moció presentada per BLOC-Compromís en relació a la urbanització Aigua Blanca IV, que comptava amb el recolzament dels grups Projecte Oliva, i Partit Gent d’Oliva.

Aquesta moció, registrada el 31 de juliol, consistia en proposar l’inici d’un expedient de modificació pressupostària de 600.000 euros que fera possible la licitació, represa i finalització de les obres de la urbanització. Unes obres que, recordem, porten 7 anys paralitzades.

La moció, per tant, era molt similar a la que va presentar l’alcalde, Salvador Fuster, el passat 3 de juny, quan va anunciar públicament que en el mes de juny es consignarien 600.000 euros per a Aigua Blanca IV.

Ambdues mocions, la de l’alcaldia i la de BLOC-Compromís, pretenien eixir al pas de la inactivitat de la regidora d’Hisenda, Ana Morell, qui, a estes altures de la legislatura, i a estes altures de la paralització de la urbanització, encara no ha presentat un full de ruta clar i concret de com pensa garantir la consignació necessària per dur a terme la licitació, represa i finalització de les referides obres.

La sorpresa de tots els assistents al plenari va ser presenciar la jugada fosca que havia preparat el Partit Popular, en clara coordinació amb el partit Socialista, amb la finalitat d’impedir la consignació necessària que faria possible la represa i finalització de les obres.
El Partit Popular, que no va assistir a la comissió informativa d’Hisenda celebrada prèviament (el dilluns 15) per tractar i analitzar la moció, va presentar per sorpresa una esmena que desvirtuava totalment la moció, i que conculcava el dret fonamental i constitucional dels regidors i regidores de decidir en assumptes públics, com reconeix l’article 23 de la constitució espanyola.

L’esmena pretenia limitar la capacitat de decisió dels representants dels ciutadans i ciutadanes, subjugant la votació futura de dit expedient de modificació pressupostària als informes tècnics, contravenint el que disposa la constitució i la legislació vigent.
Per aquesta agressió contra els drets dels ciutadans i ciutadanes, BLOC-Compromís, Projecte Oliva i Partit Gent d’Oliva van abandonar indignats el saló de plens, deixant allí al Partit Popular i al Partit Socialista, que havien orquestrat aquesta maniobra conjunta que ve a impedir la represa d’unes obres que porten 7 anys paralitzades.
Per què l’esmena pactada entre PP i PSOE conculca els drets dels regidors?

L’art. 217.2b del Reial Decret Legislatiu 2/2004 pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, estableix que li correspon al Ple exercir la competència per resoldre les discrepàncies que puguen haver amb les objeccions (‘reparos’) de legalitat a determinades propostes d’acord.

I també li correspon al Ple la competència d’aprovar modificacions pressupostàries segons l’art. 22 de la Llei 7/1985 de Règim Local, i l’art. 177 del referit RDL 2/2004.

En la moció presentada per BLOC-Compromís, es proposava iniciar un expedient de modificació pressupostària de 600.000 euros que faça possible la licitació, represa i finalització de les obres de la urbanització d’Aigua Blanca 4, que duen 7 anys paralitzades.

Eixe expedient, una vegada iniciat, haurà de seguir necessàriament la tramitació següent:

1. Preparació de tota la documentació necessària i redacció d’informes tècnics i jurídics preceptius.

2. Debat i votació del dictamen al si de la Comissió Informativa d’Hisenda i Béns Municipals, amb tota la documentació escaient, i elevació al Ple de la proposta d’acord.

3. Debat i votació pel Ple de l’Ajuntament. On els grups polítics municipals i els 21 regidors que integren la Corporació Municipal tindran llibertat per votar allò que consideren oportú. Per tant, la modificació pressupostària podria prosperar o no, en funció d’eixa votació.

L’esmena presentada pel PP, i aprovada amb els vots favorables de PP i PSOE, condiciona l’aprovació de la modificació pressupostària a que els informes de la Secretaria General i de la Intervenció Municipal, que hauran d’acompanyar la proposta d’acord en la futura tramitació, siguen necessàriament favorables.

Este condicionament és totalment innecessari i gratuït, ja que el propi procediment administratiu de l’expedient garanteix a tots els grups polítics municipals exercir lliurement el seu dret a vot, tant en la votació de la Comissió Informativa, com en el Ple.

De manera que, si no estan d’acord amb la modificació pressupostària perquè existeix algun informe d’objecció de legalitat o per qualsevol altre motiu, poden optar pel vot en contra o l’abstenció.

En canvi, dit condicionament, impedeix de bestreta la votació de la modificació pressupostària pel Ple de l’Ajuntament, en cas que algun dels informes siguen desfavorables. Tot impedint al Ple exercir la competència legal d’aprovar (o no) una modificació del pressupost, i igualment conculca un dret legal i fonamental dels membres de la Corporació Municipal, que és el votar en Ple la resolució de les discrepàncies o objeccions de legalitat dels informes jurídics.

Per tant, es tracta d’una imposició del PP-PSOE que ha tingut com a finalitat principal bloquejar d’eixida la proposta presentada pel BLOC-Compromís per consignar els diners suficients per acabar la urbanització Aigua Blanca IV, sense cap alternativa, sense concretar ni explicar quin és el full de ruta que proposen o com tenen previst acabar unes obres d’urbanització que porten 7 anys paralitzades.

Ha aprovat el Ple de l’Ajuntament amb anterioritat modificacions pressupostàries com la proposada pel BLOC-Compromís, encara que tingueren objeccions de legalitat?

I tant que sí. Només en el període comprés entre 2003-2011, amb el PSOE en el govern i a l’alcaldia, el Ple va adoptar els acords següents:

Ple de 3 febrer de 2005. A proposta del grup municipal del PSOE, s’aprova una modificació pressupostària per destinar 150.572,52 euros del PPS (Patrimoni Públic del Sòl), per finançar despeses d’urbanització de la Unitat d’Actuació 9 Àrea Població i del Sector 3 Magatzems. La modificació va tindre un informe d’objecció de legalitat de la Intervenció Municipal.

Ple de 27 de setembre de 2007. A proposta del regidor d’Hisenda (PSOE), s’aprova una operació de crèdit per valor de 463.752,65 euros per pagar indemnitzacions en Canyaes 10 i Rabdells, com a conseqüència de sentències judicials (de 2003 i 2005!) que reconeixien el dret de determinats propietaris que havien eixit malparats en les reparcel·lacions aprovades per l’Ajuntament.

Ple de 14 de juliol de 2009. S’aprova una modificació pressupostària de crèdits per valor de 470.000 euros per pagar indemnitzacions novament en Rabdells, com a conseqüència d’una sentència judicial (de 2007!) que reconeixia el dret de determinats propietaris que havien eixit malparats en les reparcel·lacions aprovades per l’Ajuntament. La sentència especificava que la despesa s’havia de repercutir entre tots els propietaris del sector (no es va dur a terme).

A més de multitud d’assumptes del Ple, tant relacionats amb qüestions urbanístiques com amb altres, que han estat aprovats amb objeccions de legalitat.
En la present legislatura comptem amb el precedent directe següent:

Ple de 24 de novembre de 2011. S’aprova una modificació pressupostària per suplement de crèdits de 100.000 euros per a Aigua Blanca IV (la denominada S/01/2011). Modificació pressupostària precedida de dos informes desfavorables (intervenció i TAG d’urbanisme), i d’un posterior informe conjunt de secretaria-intervenció de data 15-11-11 que proposava l’estimació de la reclamació presentada pel Grup Socialista Municipal contra l’aprovació de l’esmentada modificació pressupostària.

No obstant, l’Ajuntament Ple, fent ús de les facultats que li atribueix la llei, va resoldre la discrepància en un sentit distint al proposat per intervenció-secretaria, sense que això conculcara en absolut la legalitat vigent, donat que es tracta d’un procediment previst en la legislació (art. 217.2b del RDL 2/2004 TRLRHL).

De fet, la referida modificació va ser posteriorment impugnada pel Grup Socialista Municipal, donant peu al procediment ordinari 41/2012 seguit davant el Jutjat Contenciós-Administratiu núm. 8 de València, que el PSOE va perdre, amb la sentència (la núm. 183/13) de data 28 de maig de 2013, en aquestos termes:

“El acuerdo de 28 de abril de 2011 no consta que fuese impugnado por los recurrentes, por tanto el mismo devino consentido y firme […].
Por tanto, debe partirse de la presunción de validez del citado Acuerdo, y en congruencia con ello, no cabe sino concluir que la inclusión en el estado de gastos del presupuesto de la partida presupuestaria correspondiente a las obligaciones asumidas por la Corporación a través del Acuerdo de 28 de abril de 2011 no contraviene lo dispuesto en el art. 165.1.a) en relación con el 170.2.a) del RD Legislativo 2/2004, pues los gastos incluidos en la modificación presupuestaria responden a una obligación previa asumida por la Corporación, de ahí que proceda la desestimación del recurso interpuesto.”

(1) El plenari, on estan els representants dels ciutadans i ciutadanes elegits a les urnes, és el que té la competència per resoldre les discrepàncies que puguen haver amb les objeccions (‘reparos’) de legalitat, de conformitat amb l’art. 217.2b del Reial Decret Legislatiu 2/2004 pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.
I també li correspon al plenari la competència d’aprovar modificacions pressupostàries segons l’art. 22 de la Llei 7/1985 de Règim Local, i l’art. 177 del referit RDL 2/2004.

DECARREGA’T EL COMUNICAT EN pdf:

Nota explicativa Ple Extraordinari de 18 de setembre de 2014