Compromís demana a la Generalitat la segona fase i la reparació de la Via Ronda de la platja d’Oliva

DAVID GONZÁLEZ: “Ja han transcorregut 3 anys i mig, temps més que suficient, i la realitat és que la Via Ronda continua degradant-se progressivament, amb el consegüent perill i molèsties per al trànsit rodat i per a les persones, i amb la mala imatge que s’enduen els visitants de les nostres platges”.

El Grup Municipal del Bloc-Compromís per Oliva presentarà al pròxim Ple de l’Ajuntament una moció instant a la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Urbanisme i Habitatge a la redacció de la segona fase del projecte de reparació de la Via Ronda de la Platja d’Oliva, així com a destinar una partida pressupostària suficient per contractar els treballs de reparació de la Via Ronda de la Platja d’Oliva.

El portaveu, David González, ha recordat que el 9 de setembre de 2005 la Conselleria d’Infraestructures i Transport de la Generalitat Valenciana, mitjançant la Divisió de Recursos Hidràulics de la Direcció General d’Obres Públiques, va adjudicar a l’empresa OCIDE l’obra “Colector de Aguas Residuales y Colector de Aguas Pluviales Ronda Playa. Oliva (Valencia)”, per un import de 819.973,25 euros, tot procedint a la signatura del contracte amb l’empresa el 17 de novembre de 2005. Dies després de la signatura del contracte començaren les obres de la Via Ronda i finalitzaren en juliol de 2006, signant-se l’acta de recepció per part de la Conselleria el dia 17 del mateix mes.

“A finals de setembre de 2006, després de les primeres plogudes típiques de la tardor, es va fer palés una sèrie de patologies com a conseqüència de l’execució deficient de les obres. A partir d’eixe moment, va començar un procés de degradació progressiu de la Via Ronda, amb un ràpid i continuat enfonsament de bona part de la via asfaltada, quedant en un estat prou intransitable i provocant nombroses situacions de perill tant per al trànsit rodat, com per als vianants i veïns d’esta part de la Platja d’Oliva. Situació que s’agreuja en l’època estival”.

Davant d’esta situació, l’Ajuntament d’Oliva va procedir a informar des de primera hora a la Conselleria, segons consta en diferents informes i escrits emesos per part dels serveis tècnics i jurídics municipals amb data de 26 de setembre de 2006, 25 d’abril de 2007, 28 d’agost de 2007, 11 de març de 2008, 5 de juny de 2009 i 22 de febrer de 2010. Alhora, l’Ajuntament es va negar a signar l’Acta d’Entrega de les obres per part de la Conselleria, mentre no es procedira a la reparació de les deficiències.

Mentre tant, els veïns de la zona afectats, l’Associació de Veïns de la Platges d’Oliva així com la ciutadania en general, al llarg de tot este període sempre han reclamat la reparació d’esta via principal de la Platja d’Oliva, així com l’adopció de mesures per millorar la regulació del tràfic i de la seguretat dels vianants.

Per la seua banda, la Conselleria es va negar des d’un principi a assumir cap responsabilitat sobre les deficiències greus de l’obra de la Via Ronda que eixa mateixa administració va contractar, va dirigir i va recepcionar donant-la per bona. I tampoc va demanar cap responsabilitat a la Contrata ni a la Direcció de l’Obra. Fins que en 2010, tres anys i mig després, davant les nombroses evidències que l’obra estava mal executada, donat l’estat lamentable de la Via Ronda, va reconéixer la seua responsabilitat i va procedir a la redacció del projecte de reparació amb el nom de “Mejora de Suelo y Refuerzo de Firme en Colector Via Ronda de la Playa de Oliva”.

El projecte ascendia a un total de 231.983,33 euros i només afectava al tram comprés entre l’Avinguda Llauradors i el Camí de les Canyaes, aproximadament un 50% del total de la Via Ronda. La seua execució estava prevista per a 2010, però una modificació pressupostària de la Conselleria va transferir els diners previstos a altres partides, de manera que les obres de reparació de la meitat del tram es van retardar fins 2011. Quedant per reparar l’altra meitat del la Via Ronda.

Per este motiu, el Ple de l’Ajuntament, en sessió ordinària celebrada el 29 de setembre de 2011, va acordar per unanimitat instar a la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a la redacció de la segona fase del projecte de reparació de la Via Ronda de la Platja d’Oliva, així com a incloure en el Pressupost de la Generalitat de l’exercici 2012 una partida pressupostària suficient per contractar els treballs de reparació.

Paral·lelament, Enric Morera, com a síndic del grup parlamentari Compromís, va preguntar en les Corts Valencianes per la segona fase de les obres de reparació de la Via Ronda de la Platja d’Oliva (pregunta núm.: 2520, BOCV 15/VIII 10/09/2011). El 7 d’octubre de 2011 la Consellera d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, Maritina Hernández, va contestar per escrit el següent:

“Les obres de reparació de la ronda platja d’Oliva han finalitzat recentment en la zona més afectada pels problemes sorgits en el seu moment, amb resultat aparentment satisfactori”.
“Per a una segona actuació aigües amunt del tram reparat, on els problemes del paviment són molt més reduïts, es va a esperar un temps per a comprovar el resultat de la solució adoptada”.

“Ja han transcorregut 3 anys i mig, temps més que suficient, i la realitat és que la Via Ronda continua degradant-se progressivament, amb el consegüent perill i molèsties per al trànsit rodat i per a les persones, i amb la mala imatge que s’enduen els visitants de les nostres platges”, ha conclòs González.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *