Proposem l’eliminació del caràcter retroactiu dels IBIs anteriors  a la llicència d’activitats i el retorn dels diners a qui ja ha pagat

Des de fa uns anys  l’Oficina de Gestió Tributària i Recaptació de l’Ajuntament d’Oliva ha requerit una declaració cadastral a qui realitzava obres menors a la seua vivenda. Com a conseqüència, i sense ànim d’amagar res, els ciutadans han aportat la documentació que se’ls ha requerit en tot moment.

Tot i així, aquells qui han aportat la documentació no han estat degudament informats del significat de la tramitació que han realitzat: es tractava de l’actualització dels valors cadastrals sorgits arran del procediment de Declaració d’alteració d’ordre físic i econòmic.

Ara, aquestes persones, a qui no se li va explicar per a que era la documentació que van entregar, han rebut dos notificacions quasi alhora:  l’IBI de 2015 i una liquidació de caràcter retroactiu de la diferència dels imports dels rebuts de l’IBI dels exercicis 2014, 2013 i 2012, abans de l’acualitzacio dels nous valors cadastrals.

Això vol dir que ara de cop, les persones afectades, i que van actuar amb total honradesa, van a pagar dos liquidacions alhora. No havent estat informats degudament del que anaven a pagar ni quan ho anaven a fer.

Per tot açò, proposem eliminar el caràcter retroactiu dels rebuts de l’IBI als contribuents que van iniciar unes obres fetes emparades en la llicència municipal i que no han estat degudament informades d’aquest tema. Així com el reingrés dels diners, per la via legal que calga, a aquells hagen pagat les liquidacions retroactives.

És necessari també que dins de l’Oficina de Gestió Tributària i Recaptació (i amb l’ajuda del Departament d’Urbanisme, si cal), s’establisca un punt d’informació clar i complet sobre estos procediments de valoracions cadastrals derivats de declaracions d’alteració d’ordre físic i econòmic.

I per últim s’haurà de demanar a la Gerència Regional del Cadastre de València una ampliació del termini d’al·legacions per a tots aquells expedients que s’hagen vist afectats pel que ha passat i que s’estiguen tramitant en estos moments.

Podeu consultar la moció i descarregar-la ací mateix.