Oliva, 18 Setembre 2018

L’alcalde d’Oliva, junt amb els portaveus dels grups municipals de l’actual equip de govern, han encetat una ronda de converses amb els portaveus de l’oposició per replantejar el sistema organitzatiu de la gestió municipal. Plantejant-se, com a opció preferent, l’ampliació cap a un govern de concentració on tots els grups assumisquen delegacions i participen en la presa de decisions.

Ahir, dilluns 17 de setembre, es va celebrar la primera d’estes reunions amb el grup Popular, i esta vesprada se celebrarà la segona amb el grup Socialista.

 

El govern d’Oliva proposa un govern de concentració enfront dels canvis que han tingut lloc les darreres setmanes a la si de l’equip de govern oliver, principalment com a conseqüència dels cessaments i les renúncies dels regidors de Projecte Ciutadans, resulta necessari procedir a un replantejament responsable de la gestió municipal.

Per eixe motiu, l’alcalde d’Oliva, junt amb els portaveus dels grups municipals que sostenen l’actual pacte de govern (Gent d’Oliva, EUPV-Acord ciutadà i Compromís) han començat una nova ronda de converses amb els grups Popular i Socialista per tal de plantejar-los la possibilitat de formar un govern de concentració que aporte l’estabilitat necessària per finalitzar la legislatura de la millor forma possible. Tal com ja es va plantejar en octubre de 2017.

Tot i que la proposta d’ampliar l’actual equip conformant un govern de concentració (on tots els grups municipals amb representació assumeixen responsabilitats de gestió i participen de la presa de decisions) és la preferida, no es tanca la porta a cap fórmula alternativa que puga suggerir-se per part dels grups de l’oposició.

En la nota interna que PP i PSPV-PSOE van rebre la setmana passada se’ls plantegen diverses qüestions, que són l’objecte d’esta ronda de converses. Concretament:

1) La seua predisposició a assumir les delegacions que, creades en la present legislatura, es troben actualment sense regidor. Com vénen a ser: Disciplina i gestió urbanístiques; Obres i serveis (que inclou RSU i neteja viària); Esports; Agricultura; Cementeri; la Zonal de Rabdells-Oliva Nova; i la Zonal de Polígons industrials.

2) O bé, l’assumpció d’altres possibles noves delegacions, com ara són: Memòria històrica; Seguiment i gestió de contractes; Seguiment i gestió de determinades obres municipals, i totes aquelles que els grups puguen considerar oportunes per millorar la nostra ciutat.

3) Així mateix, es tractarà sobre la predisposició de PP i PSPV-PSOE per assumir responsabilitats en el Centre de Coordinació Operativa d’Emergències Municipals (CECOPAL), i altres organismes de gestió d’emergències, com puga ser el que preveu el PAMRI (Pla d’Acció Municipal front al Risc d’Inundacions), per exemple.

4) Tanmateix, la predisposició per participar en les reunions de coordinació de l’equip de govern, de la mateixa forma que fan els altres regidors que gestionen delegacions, i/o de la Junta de Govern Local.

Per descomptat, seran benvingudes i s’estudiaran totes les aportacions que els grups de l’oposició tinguen a bé proposar pel bé de la ciutadania i l’interés general. En este sentit, l’única opció que l’actual equip de govern rebutja d’eixida seria una proposta que plantejara retirar totes les delegacions a Projecte Ciutadans d’Oliva per començar a parlar. Llevat d’esta proposta tan dràstica (que ja es va plantejar en octubre de 2017), caben moltes fórmules i possibilitats d’organització.

D’esta manera, el govern municipal oliver torna novament a proposar la possibilitat d’ampliar-se, amb la incorporació de tots els grups municipals, per tal que els partits de l’oposició, sense renunciar als seus idearis, puguen gestionar delegacions, participar de la presa de decisions i treballar pels interessos de la ciutadania.

 

Un poc d’història

Per entendre l’evolució del govern oliver esta legislatura cal remuntar-se al context del resultat dels comicis de 2015. Cal recordar que en maig d’aquell any el PP de Chelo Escrivá va ser, per poc (25,42% dels vots) el partit més votat. La qual cosa significava que, si no es configurava una majoria alternativa, tornaria a ser alcaldessa la mateixa candidata a qui anys abans li se va haver de fer una moció de censura. Com que el PSPV-PSOE va decidir no participar d’esta alternativa, la responsabilitat de la gestió municipal va acabar recaient sobre el quadripartit compost per Compromís, Projecte Ciutadans, Esquerra Unida-Acord ciutadà i Gent d’Oliva.

Malgrat que el resultant pacte de govern ha sofrit situacions de tensió política, ha anat duent a terme els deures de gestió municipal, amb encerts i errors, fins octubre de 2017, quan Projecte Ciutadans, pel fet que s’aprovaren sous als regidors de l’oposició (un per grup), va abandonar part de les seues responsabilitats de govern (les tinences d’alcaldia, les delegacions de Planejament i Turisme, i la pertinença a la Junta de Govern). Moment que va significar un punt d’inflexió, i a partir del qual el funcionament de l’equip de govern ja no ha tornat a ser mai el mateix.

Situació agreujada pel fet que Projecte Ciutadans va esperar fins juliol d’enguany per comunicar a la resta de portaveus de l’equip de govern, i als regidors de Personal i Hisenda, que havien decidit canviar de criteri respecte al pressupost i la plantilla municipals. A pesar d’haver estat mesos negociant els mateixos, i disposant de tota la informació al respecte, el 6 de juliol van comunicar que este grup no es pronunciaria sobre estos documents tan importants fins al plenari corresponent. La qual cosa significava que els pressupostos no tindrien garantida la seua aprovació, i que no hi quedava marge de temps per reaccionar, atés l’avançament de l’exercici. Quedant moltes partides i compromisos municipals en una situació complicada, límit en alguns casos.