Després de moltes promeses incomplides al voltant de la desviació de la carretera nacional Oliva Sud-Gandía-Sud, esta setmana la ministra de Foment, Ana Pastor ha anunciat que la ronda haurà d’esperar fins 2024. Esta noticia ha dut al BLOC-Compromís a fer-se ressò del sentiment d’indignació dels ciutadans d’Oliva i reclamar novament una partida als Pressupostos de l’Estat per a 2012 i la gratuïtat de l’AP7 al seu pas per La Safor, mentre tant.

A continuació podeu llegir la moció presentada:

David González Martínez, Portaveu del Grup Polític Municipal BLOC-COMPROMÍS, a l’empara del que disposa l’art. 91.4 del Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, d’acord amb l’art. 97.3, eleva al Plenari de l’Ajuntament d’Oliva la següent

MOCIÓ

El pas de la carretera N-332 per la ciutat d’Oliva ha estat objecte de diverses mocions els darrers anys, totes elles aprovades unànimement pel Plenari de la Corporació, amb el recolzament de les diferents forces polítiques representades a l’Ajuntament d’Oliva.

Les mocions han posat sempre de manifest el greu problema que afecta els ciutadans i les ciutadanes d’Oliva i del sud de la comarca de La Safor. La carretera parteix la ciutat en dos, i per ella travessen cada dia milers de vehicles que col·lapsen el trànsit en totes direccions, provoquen una contaminació que sobrepassa els límits tolerables, transporten en alguns casos mercaderies perilloses i fins i tot han sofert accidents causats pel seu gran tonatge. Tot això implica una degradació de la salut i de la qualitat de vida de les persones, quan no de la seua integritat física. Degradació que els ciutadans d’Oliva venim patint des de fa molts anys.

Les diferents propostes dels grups polítics han coincidit en reclamar una sèrie de solucions per tal d’acabar o almenys pal·liar el problema esmentat del pas de la carretera: inclusió en els Pressupostos Generals de l’Estat d’una partida suficient per construir la Variant Sud de La Safor, alliberament de l’AP-7, tramitació de la circumval·lació per via d’urgència, instal·lació de més passos regulats per semàfors, desviament del tràfic pesant per l’AP-7, gratuïtat de l’Autopista al seu pas per La Safor, etc.

Cap d’elles ha sigut atesa fins el moment, tot i que els fets demostren que si hi ha voluntat política, és possible i factible prendre mesures destinades a alleugerar la càrrega que patim els ciutadans d’Oliva i de la resta de municipis afectats: Bellreguard, Palmera i L’Alqueria de la Comtessa.

Sense anar més lluny, tenim el cas del tram de l’AP7 entre Salou i Torredembarra, al sud de Tarragona. En 1999 l’aleshores Ministre de Foment, el Sr. Arias Salgado, va signar un acord amb ACESA, l’empresa concessionària del tram català de l’AP7, que va fer gratuït el tram de l’AP7 entre estos dos municipis per a tots aquells vehicles que s’incorporaren des de la Carretera Nacional 340 des d’estes dos poblacions, mentre que aquells vehicles que realitzaren el recorregut sencer per l’AP7 continuarien pagant el peatge.

Per altre costat, en 2001, es va aprovar el REAL DECRETO 1081/2001, de 21 de setembre, que dia literalment:

“Para resolver la grave situación actual en la compleja red de carreteras que convergen en la población de Sagunto, así como para suprimir la travesía por la ciudad de la CN-340, realizados los estudios correspondientes sobre las alternativas posibles, se ha considerado como la solución más conveniente para el interés público la utilización como variante de Sagunto de un tramo de la autopista Tarragona Valencia (A-7), libre de peaje para los movimientos internos, mediante la realización de determinadas obras de ampliación de la misma, entre otras, la construcción de un tercer carril por calzada y dos nuevos enlaces situados uno al norte y otro al oeste de Sagunto.

A este respecto, el Real Decreto 272/2001, de 9 de marzo, publicado en aplicación del Real Decreto-ley 6/1999, de 16 de abril, de Medidas urgentes de liberalización e incremento de la competencia, y del Real Decreto ley 18/1999, de 5 de noviembre, ha establecido un descuento del 100 por 100 a los vehículos que realicen recorridos internos en el tramo definido por el actual enlace de Puzol y el futuro de Sagunto norte, que se hará efectivo desde el momento en que se pongan en servicio las obras y actuaciones a las que se refiere el presente Real Decreto.”

Més recentment, el 31 d’agost de 2007, es va aprovar el REAL DECRETO 1166/2007, publicat l’1 de setembre en el BOE número 210, pel qual es va aprovar el Conveni entre l’Administració General de l’Estat i Autopista Vasco-Aragonesa, Concesionaria Española, Sociedad Anónima (Avasa).

En la part expositiva, el decret comença reconeixent que l’autopista Bilbao-Zaragoza (AP-68), que travessa la Rioja, pot actuar com a circumval·lació al seu pas per Logronyo i ser utilitzada, per tant, pels vehicles que es desplacen per la zona, com a itinerari alternatiu a la carretera N-232. Seguidament, l’Administració General de l’Estat, per interés públic i per millorar el trànsit en l’entorn de dita àrea metropolitana, considera convenient acordar amb AVASA la gratuïtat dels tres enllaços existents entre Cenicero i Navarrete. Tot això des de l’1 de setembre de 2007 fins la fi del termini de concessió, el 10 de novembre de 2026.

D’esta manera, el Ministeri de Foment va passar a fer-se càrrec el 60% del peatge dels vehicles lleugers i el 80% de peatge dels vehicles pesants, mentre que l’empresa concessionària es fa càrrec del import restant. Per donar compliment a eixe acord, tots els anys es preveu una partida en els Pressupostos Generals de l’Estat, a proposta del anualment el Ministeri de Foment.

Tornant al cas concret de la Variant Sud de La Safor, a pocs dies de començar la campanya electoral de les Eleccions Generals de 2008, va tindre lloc la publicació de l’Estudi Informatiu, com a pas previ per a l’aprovació del Projecte definitiu, que es va anunciar per a finals de 2009. Aleshores, va començar un nou període d’habituals retards en els terminis que solen anunciar-se a bombo i plateret sempre que s’acosta alguna fita electoral.

En 2009, el Sr. José Blanco, en arribar al càrrec, va manifestar que el Ministeri es replantejaria els projectes d’autovies paral·leles a les autopistes per ser massa cares. De fet, en gener de 2011 vam poder conéixer pels mitjans de comunicació que el Ministeri de Foment només faria 1 carril de circulació per sentit en el cas de la Variant Sud de La Safor i no 2, tal com estava previst a l’Estudi Informatiu. Finalment, el 18 de maig de 2011, a quatre dies de les eleccions municipals, va tindre lloc la publicació de l’aprovació provisional del projecte Oliva Sur – Gandia Sur de l’anomenada A38, que d’actuar com a Variant de La Safor, amb un recorregut de 12,6 kilòmetres, amb 2 carrils de circulació per sentit i un cost previst de 158,6 milions d’euros.

Siga com siga, tot i que amb lentitud, una vegada finalitzada la tramitació administrativa ja només resta la licitació de l’obra. Però ara hem conegut la Ministra de Foment, la Sra. Ana Pastor, en una compareixença en el Senat ha manifestat que el tipus d’infraestructures com les variants o circumval·lacions pendents d’executar, es troba en un paquet d’inversions, la culminació de les quals se situen en l’horitzó de 2024. Desgraciadament, els responsables polítics de torn del govern de l’Estat, ens tenen acostumats a este tipus de declaracions que sempre es realitzen amb una ambigüitat calculada, especialment en el cas de la Variant Sud de La Safor.

Per tot això, tenint en compte els antecedents exposats, així com el sentiment de rebuig ferm dels ciutadans d’Oliva de continuar tragant i tolerant esta situació, i l’obligació que tenim com a representants dels ciutadans de treballar pel seu benestar, trasllade al Plenari les següents:

PROPOSTES D’ACORD

PRIMERA-. L’Ajuntament d’Oliva reclama al Govern de l’Estat la inclusió d’una partida pressupostària suficient que permeta la licitació de l’obres d’execució previstes al Projecte de la Variant Sud de La Safor en 2012.

SEGONA-. L’Ajuntament d’Oliva reclama al Ministeri de Foment, per part de l’Administració General de l’Estat, la signatura d’un acord amb l’empresa AUMAR, com a societat concessionària de l’autopista València-Alacant i València-Tarragona (AP-7), que permeta utilitzar de manera gratuïta els seus enllaços Oliva-Ondara i Oliva-Xeresa, en els dos sentits, com a mínim fins que estiga operativa la Variant Sud de La Safor.

TERCERA-. L’Ajuntament d’Oliva reclama als diputats valencians dels partits polítics amb representació parlamentària a les Corts Generals i a les Corts Valencianes que es comprometen a prendre tots aquells acords necessaris per fer possible la licitació del Projecte de la Variant Sud de La Safor, així com a fer viable la solució temporal proposada, amb la major urgència possible.

QUARTA-. Donar compte dels presents acords a la Presidència de l’Estat, a la Presidència de la Generalitat Valenciana, al Ministeri de Foment, a la Mancomunitat de Municipis de La Safor i als ajuntaments de Bellreguard, Palmera i l’Alqueria de la Comtessa.

 

Oliva, 21 de març de 2012

David González Martínez

Portaveu del BLOC-COMPROMÍS

 

SRA. ALCALDESSA-PRESIDENTA DE L’AJUNTAMENT D’OLIVA