La proposta de modificació, bàsicament, pretén donar resposta a dues demandes regulades a la Llei Valenciana del Sòl No Urbanitzable, i que l’Ajuntament d’Oliva tenia pendent de contemplar a la seua normativa urbanística.
L’Ajuntament d’Oliva va aprovar, al darrer Ple del 31 d’octubre, l’exposició pública de la modificació puntual d’uns articles de les normes urbanístiques del PGOU (els articles 275-277, que regulen el Sòl No Urbanitzable Comú i els articles 282-284, que regulen el Sòl No Urbanitzable Protegit Agrícola)[1] per tal d’incloure les figures del magatzem agrícola i de les estacions equines de xicoteta capacitat.
Per al regidor d’Ordenació del Territori d’Oliva, Vicent Canet, la introducció d’aquestes dues noves figures urbanístiques té una gran importància, tant per la gran quantitat de terme destinat a finalitats agrícoles (principalment citrícoles), com per l’abundant presència de propietaris de cavalls i haques que hi ha a la localitat. “Efectivament, bona part dels 59,90 km² del terme municipal d’Oliva estan cobertes per una mar verda de tarongers (i altres, poques, espècies). I el sector dels propietaris de cavalls i haques és un sector amb molta presència i vitalitat a la localitat, que compta amb una llarga tradició popular equina (tir i arrossegament, Joies a la mar, Moros i Cristians, benedicció de Sant Antoni…), ara reforçada per la instal·lació del Centre Eqüestre Oliva Nova i les competicions que aquest organitza.”
La proposta de modificació s’ha estat treballant durant molt de temps per part d’una comissió integrada per tècnics municipals i externs, i acompanyada pel regidor delegat d’agricultura, Vicent Santacatalina, i per Vicent Canet.
La proposta de modificació, bàsicament, pretén donar resposta a dues demandes regulades a la Llei Valenciana 10/2004 del Sòl No Urbanitzable, i que l’Ajuntament d’Oliva tenia pendent de contemplar a la seua normativa urbanística.
– “Per un costat, la figura del magatzem agrícola, que té per objecte guardar maquinària agrícola, abonos, materials propis de l’explotació, etc. I requereix d’una construcció de majors dimensions que la tradicional caseta destinada a les ferramentes de llaurar (popularment: ‘apero de labranza’), que era l’element ordinari que urbanísticament es permetia fins ara. D’aquesta forma, la figura del magatzem agrícola complementa el tradicional ‘apero de labranza’ en la producció agrícola. Si el ‘apero de labranza’ tenia com a finalitat guardar els capçals de reg, les forquetes i alguns pocs utensilis agraris més, el magatzem agrícola està pensat per custodiar maquinària agrícola de major capacitat i altres materials i/o utensilis per a explotacions de majors dimensions.”
– “I, per altra, la figura de les estacions equines de xicoteta capacitat amb finalitat no comercial. Es a dir, xicotets complexos destinats a albergar un numero reduit de cavalls (5 com a màxim), per a un us particular. Figura aquesta regulada explícitament al decret 119/2010 de la Generalitat, i que presenta una notable demanda a la nostra ciutat on moltes persones, han mantingut la tradició i costum de posseir cavalls i haques.”
Comença el període d’exposició pública i de trasllat als sectors potencialment interessats (Consell Local Agrari, Agenda Local 21, Associació d’Amics del Cavall de la Safor, Carreters d’Oliva-tir i arrossegament, col·lectius ecologistes, oficines tècniques agrícoles i d’arquitectura…)
Pel que fa al procediment, després de l’aprovació de l’exposició pública de l’esmentada modificació puntual (la qual es va produir al plenari del passat 31 d’octubre) procedeix publicar-la al BOP i donar-la a conéixer a totes les persones i entitats potencialment interessades en la matèria: Consell Local Agrari, Agenda Local 21, Associació d’Amics del Cavall de la Safor, Carreters d’Oliva (tir i arrossegament), col·lectius ecologistes, oficines tècniques (principalment, agrícoles), etc.
Tot això amb la doble finalitat de difondre el text de la modificació puntual, i, alhora, donar l’oportunitat de presentar al·legacions al mateix (si així s’estima convenient).
De fet, el dijous 14 de novembre va ser presentat el text de la proposta de modificació puntual al Consell Local Agrari de la ciutat, durant la sessió ordinària que aquest organisme va celebrar. I el mateix dia també va ser presentat a l’Associació d’Amics del Cavall de la Safor i el cole·lectiu de Carreters d’Oliva (tir i arrossegament), a una reunió que es va convocar a l’efecte al saló de plenaris de l’Ajuntament.
En els propers dies, el text de la proposta de modificació puntual serà traslladat a les oficines d’arquitectura i enginyeria agrícola de la ciutat, per tal que tinga la màxima difusió i transparència. Donant a tots els sectors implicats l’oportunitat de presentar al·legacions, si així ho consideren convenient. Posteriorment, en cas que hi hagueren al·legacions, s’informarien aquestes i, després, tornaria a anar a ple per a la seua aprovació provisional.
Una vegada aprovada provisionalment la modificació puntual, es remetria l’acord a la Comissió Territorial d’Urbanisme per a la seua aprovació definitiva, donat que es tracta d’una determinació pròpia de l’ordenació estructural. Amb la qual cosa finalitza el procés.
* Mentre estiga en tramitació la proposta de modificació puntual de les NNUU del PGOU relatives al Sòl No Urbanitzable (Comú i Protegit Agrícola), se suspendran cautelarment els expedients d’infracció urbanística relacionats amb les casuístiques afectades per la l’esmentada proposta.
** La redacció actualment vigent de les normes urbanístiques d’Oliva es pot consultar al següent enllaç de la pàgina web de l’Ajuntament:
http://www.oliva.es/ca/cgi-bin/section.asp?sid=0303010000
[1] L’article 276 regula la figura de les casetes destinades a les ferramentes de llaurar (‘aperos de labranza’). L’article 277 regula els magatzems agrícoles, i el 277 bis A) les vivendes unifamiliars (que ja estaven a l’anterior redacció). I l’article 277 bis B) les estacions equines no comercials. I els articles 282-284 (els del Sòl No Urbanitzable Protegit Agrícola), fan referència a aquestos en les seues respectives regulacions.