Aplaudeixen la contundència en la denúncia del regidor de Medi Ambient d’Oliva i culpabilitzen la Conselleria de la deixadesa i l’abandonament del parc natural.
Anuncien iniciatives parlamentàries al respecte a les Corts Valencianes.
Oliva, 11 de març de 2014.-
El col.lectiu local de Compromís per Oliva ha lamentat hui l’aparició d’abocaments, suposadament procedents d’un taller de pintura, al parc natural de la Marjal Pego-Oliva, tal i com ha denunciat i posat en coneixement de la Guàrdia Civil el regidor responsable de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva, Pepe Salazar.
El secretari local-portaveu de la coalició, Ferran Escrivà Llorca, ha exigit a la Generalitat, responsable de la gestió de la zona humida, que investigue i depure responsabilitats, “no només pel delicte mediambiental per perpetrat a la marjal, sinò per la deixadesa, falta de control i protecció per part dels gestors cap a aquest importantíssim espai natural, tal i com ha denunciat i advertit en reiterades ocasions l’Ajuntament d’Oliva. Sobretot, després del tancament de l’oficina a Oliva, a setembre de 2011”. Escrivà denuncia les retallades sistemàtiques dels pressupostos del parc, la inexistència de treballadors i personal de conservació a la zona humida, així com la desaparició del director del parc natural, “el qual ni està, ni se l’espera”.
En aquest sentit, Compromís anuncia que traslladarà la preocupació i el malestar de la ciutat d’Oliva al seu grup parlamentari a les Corts Valencianes, “perquè sol·liciten una compareixença urgent dels responsables de la Conselleria de Medi Ambient i per tal que ens donen explicacions”.
Compromís recorda que la marjal destaca per ser una zona d’emmagatzematge i naixement d’aigües subterrànies; atenua considerablement els efectes de les inundacions i regula, de manera natural, la qualitat de l’aigua. “No volem pensar el que haguera passat si els abocaments arriben a tindre contacte amb les aigües”.
La Marjal també és vital per als moviments migratoris de les aus, per la qual cosa el paratge té uns importants valors naturals, científics, paisatgístics, agrícoles, culturals, educatius i recreatius.
Per aquestes raons, les Corts Valencianes, amb la intenció de salvaguardar la riquesa natural i compatibilitzar-la amb l’aprofitament econòmic i les activitats recreatives, van decidir declarar la zona parc natural, mitjançant la Llei 11/1994, de 27 de desembre. A més, atenent la seua gran rellevància, també està inclosa en el Conveni Ramsar (1971) de Protecció mundial de zones humides, és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (zona ZEPA) i també es troba dins de la xarxa Natura 2000 de la Unió Europea.