Davant de les declaracions fetes pel Grup Municipal del PP d’Oliva respecte de les senyalitzacions i la iconografia d’Oliva, cal aclarir el següent:
Les senyals que van a canviar-se en el municipi d’Oliva, són estrictament municipals, no entren les de trànsit intern del municipi ni les de carreteres ni les de vies secundaries, ni cap altres que no siguen competència municipal, és a dir són senyals localitzadores o indicadores i panells de platges.
El Ministeri de Foment, en aquesta matèria, sols té competències sobre autopistes, autovies i vies secundaries, no mai sobre panells d’informació de platges o senyals indicadores o localitzadores.
La Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, no ha desenvolupat una iconografia a nivell autonòmic, com pot ser Andalusia, Galicia o altres autonomies que han fet forta la seua marca autonòmica creant una imatge corporativa pròpia de la comunitat i fent més forta la destinació turística. La prova més rellevant, és la diversitat de senyals i iconografia que tenim en aquests moments al municipi. Fins ara, s’han anat posant senyals a gust i criteri del polític corresponent que tenia assignades les competències de la senyalització i el resultat ha estat una diversitat en quan elements iconogràfics, que per a res han ajudat a generar una marca diferenciadora i amb criteri. Les úniques senyals que tenim que són de la Conselleria de Turisme i que continuaran mantenint-se, són les que es troben a l’entrada de la ciutat, tan si venen d’Alacant com si venen de València.
Pel que fa als panells adreçats als usuaris de platges, vull recordar, que a juny de 2013 van ser renovats en les platges que per imperatiu de les certificacions de Bandera Blava i les de Q de qualitat, havien de complir amb la normativa d’ADEAC, organisme que gestiona les acreditacions. L’any 2013, Oliva va aconseguir 6 certificacions, tres de Bandera Blava i tres de Q de qualitat, en les platges de Pau Pi, Aigua Blanca i Aigua Morta, les inspeccions, les auditories que van passar les platges d’Oliva, on ja estaven col•locats els nous panells, homologa i acredita a seguir treballant en la mateixa línea.
A més els panells de platges accessibles, porten el vist i plau de la Conselleria de Benestar Social, els suports de les analítiques de platges, la conformitat de la Conselleria de Medi Ambient i d’ADEAC (Banderes Blaves i Q de qualitat).
Pot ser la nova iconografia, siga moderna o tal vegada “naif”, o les dues coses, però algú recorda com és la iconografia dels parcs naturals, o la del “Naranjito” que va ser mascota de la Copa del Món de futbol en 1982 que es va disputar a Espanya i tot el que allò va comportar amb tot tipus de marxandeissing, o la iconografia d’institucions series i acreditades com La Universitat de València o La Universitat Jaume I de Castelló. Són sols alguns dels casos d’èxit que han apostat per una iconografia diferent.
El que es pretén des del departament de turisme de l’Ajuntament d’Oliva, és implantar una simbologia que ens diferencie, crear una imatge corporativa, ordenar el desordre de senyalització, simplificar la informació: ni excés ni defecte, orientar bé al visitant i crear una marca com a municipi turístic. Si no ho intentem, mai ho sabrem. I sí, les tendències de la imatge i les possibilitat d’èxit, també poden ser modernes i naif.