Com cada any, fer balanç de la gestió que s’ha fet, genera una sensació agredolça; una sempre pensa que és millorable o que haguera pogut fer més coses. Per a fer aquesta autocrítica he hagut de titar mà de la web municipal per valorar quines coses s’han fet, quines s’han quedat en el calaix o quines s’hagueren pogut millorar. Són les declaracions d’Imma Ibiza, regidora de Salut Pública que ha fet balanç de la seua gestió al cap del departament de Salut Pública. Un balanç que ella mateixa ha volgut plantejar com una autocrítica o autoexamen necessaris en la gestió municipal.
Desfibril·ladors: en 2018 hem continuat amb la programació anual de col·locar desfibril·ladors en municipis municipals; els tres que s’han instal·lat aquest any, mercat, trinquet i cotxe policial, han vingut a sumar-se als tres de l’any anterior, retén de la policia, piscina coberta i poliesportiu. Tindre un espai cardiovascular protegit significa, a més, programar una formació continuada del personal, aquest any s’han format un total de 37 persones.
Més informació ací
Control de plagues: aquest tema sempre ha generat controvèrsia, quin tipus de producte s’ha d’utilitzar?, amb quina periodicitat?, on i quins són els llocs de tractament? Acontentar a tothom és pràcticament impossible donada la polaritat d’opinions que sorgeixen al voltant d’aquesta gestió.
El primer que es va tindre present quan es va fer el plec que donava una resposta clara a totes les qüestions plantejades, va ser el marc normatiu en els seus tres estaments, europeu, estatal i autonòmic. L’experiència era clara, un abús de productes altament contaminants no servia per a eliminar les plagues, més bé, el resultat aconseguit era el contrari, les plagues eren més resistents i cada vegada calia utilitzar més i més producte per eliminar-les. Per contra la contaminació al subsòl i filtració als aqüífers, contaminats per herbicides o plaguicides, havien perjudicat sensiblement la qualitat de les aigües subterrànies i començava a haver-hi una repercussió en la salut de les persones.
Un dels treballs del departament de Salut Públic ha estat homogeneïtzar i sistematitzar tots els treballs, i deixar el control de plagues en mans d’empreses professionals, empreses certificades que mantenen l’equilibri entre el control de les plagues i la protecció del Medi Ambient. Especial atenció ha tingut, per la seua incidència en la salut de les persones, la plaga del mosquit tigre, la qual s’ha treballat conjuntament amb el programa establert per la Conselleria i en els últims anys s’ha aconseguit diverses subvencions.
S’ha organitzat jornades informatives en col·legis, una iniciativa molt enriquidora en la qual els alumnes aprenen tot el relacionat amb les plagues, els diferents tractaments segons les espècies i la repercussió en la salut. Un dels serveis que més està funcionant és el d’atenció al ciutadà. Un telèfon personalitzat respon en menys de 24 hores. Donar una resposta no significa sempre aplicar el tractament; Ibiza destaca que moltes de les peticions que els ciutadans demanden són de caràcter privatiu i recorda que el servei contractat per l’Ajuntament és públic, s’actua en els claveguerams, col·legis en períodes vacacionals, vies públiques i parcel·les municipals…, sempre en llocs no accessibles per a les persones, la prioritat és sempre la protecció de la salut de les persones. Per a més informació sempre poden consultar l’actualitat de tots els tractaments en la web municipal.
Més informació ací
Més informació ací
Més informació ací
La II Setmana de la Salut Pública: Unes jornades organitzades per segon any consecutiu amb la col·laboració del Centre de Salut d’Oliva i de tot el seu personal sanitari. En 2018 el Centre Social de Sant Francesc, el Centre Polivalent i l’IES Gregori Maians han sigut els receptors d’aquestes jornades.
Una setmana dedicada íntegrament a la salut amb temes d’importància per als jubilats i pensionistes, per al públic adult, per als/les adolescents i per a pares/mares amb xiquets/es d’entre 0 i 6 anys. Els temes tractats en les activitats organitzades van ser molts i diversos, com ara alimentació, un taller per deixar de fumar, utilització de medicaments, alteracions del somni, grip, prevenció d’accidents a la llar, primers auxilis en la infància, somni en la infància, prevenció d’alcohol/drogues/tabac o un taller de ioga postpart.
Més informació ací
La Ruta de la Salut: Una jornada dedicada a la salut preventiva amb la finalitat de millorar les pràctiques saludables i que cada any la Diputació de València porta als municipis amb una ampla i variada programació: obesitat, nutrició, diabetis, factors de risc cardiovascular, apnea del somni, grip, vacunació, osteoporosi, artrosis…
Més informació ací
I Jornada sobre fibromiàlgia i la seua realitat: Per primera vegada, la fibromiàlgia té visibilitat pública a través de les jornades organitzades des del Departament de Salut de l’Ajuntament i amb la presència i col·laboració de l’Associació de Fibromiàlgia d’Oliva, AFISA. Els temes tractats giraven al voltant de la invisibilitat de la malaltia, els aspectes legals per sol·licitar una pensió d’incapacitat i/o grau de minusvalidesa i la lluita del col·lectiu afectat contra la invisibilitat dins del sistema sanitari i el reconeixement de la diagnosi.
Valga dir que entre els/les conferenciants/es va assistir la Diputada a les Corts Valencianes i membre de la Comissió de Sanitat i Consum Isaura Navarro, la qual va transmetre la problemàtica i va treballar conjuntament amb la resta de partits per exigir al govern central que incloguera la diagnosi i tractament de la fibromiàlgia dins del sistema sanitari. A més es va sol·licitar la creació d’una partida per a tal finalitat en el pressupost de 2019. Totes aquestes accions, juntament amb el pelegrinatge fet per AFISA, la qual va recórrer molts ajuntaments demanant un recolzament públic, ha arribat al Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, el qual s’ha compromés a estudiar la partida pressupostaria necessària.
Més informació ací
Parcs canins: una altra de les accions que no està exempta de problemàtica, gent a favor i detractors sobre quants, on, i si cal o no cal posar parcs canins, la mida, la ubicació, etc. Aquesta vegada el tema es va resoldre amb una llarga i costosa participació ciutadana, “Decideix quina Oliva vols”. Imma Ibiza declara no estar satisfeta del nombre de participants, tot i que la campanya va durar molts mesos i va ser prolongada dues vegades, la participació va complir l’expedient mínimament.
En l’actualitat hi ha dos parcs pràcticament acabats a falta de posar la cartelleria i rematar alguns detalls i queda pendent d’instal·lar el tercer. Aquest projecte té una part de conscienciació i pretén aportar alternatives als propietaris de les mascotes i alhora mantenir les vies públiques lliures d’excrements.
No podem mirar cap a un altre costat i negar que molts veïns d’Oliva conviuen amb animals de companyia, era una assignatura pendent i molt demandada instal·lar/habilitar espais per a aquests animals. A més esperem que les alternatives proposades tinguen la seua equivalència en un manteniment de les vies públiques més netes. Els anys i els ciutadans diran si aquesta gestió ha estat encertada o no, si cal ampliar el tamany dels parcs o si realment no han donat resposta a una demanda social i a una realitat palesa. Ibiza recorda que el manteniment i neteja d’aquests parcs va a càrrec de l’empresa encarregada del control de plagues, una condició que la regidora va tindre molt present a l’hora de decidir si es posaven o no els parcs.
Més informació ací
Protectora d’animals Vedama: Salut Públia és el departament encarregat de gestionar tot el referent a la protecció d’animals, ordenança municipal i compliment de la mateixa en matèria de tinença d’animals, manteniment del refugi, inspeccions sanitàries dels animals, contractació del personal municipal per al manteniment de l’edifici… Per realitzar aquestes tasques l’Ajuntament compta amb la valuosa ajuda de l’Associació d’Animals Vedama.
Molts són els treballs que conjuntament es realitzen, entre els quals cal destacar el del control de les colònies de gats que actualment s’està fent i les denúncies o apercebiments per abandonament, maltractament, tinença no reglada o per conductes penalitzades en l’ordenança municipal.
Casos de Diògenes: S’ha actuat en dos casos de Diògenes, malgrat saber que l’actuació no és la solució definitiva, ja que molts casos són reincidents i no depén d’una actuació de neteja sinó de donar una cobertura sanitària a aquesta patologia que actualment no es contempla en el sistema sanitari.
Transport de la sang des del Centre de Salut d’Oliva a Gandia: el Departament de Salut de l’Ajuntament gestiona a través de la prestació de servei de la Creu Roja el transport de la sang de l’anàlisi que cada dia es fan al Centre de Salut d’Oliva.
Subvencions atorgades a diferents col·lectius: com ja s’ha publicitat en els últims dies el Departament de Salut de l’Ajuntament d’Oliva tramita les subvencions a tres associacions d’índole sanitària: Protectora d’Animals Vedama, Col·lectiu Öbertament i Associació Nostra Senyora de Lourdes d’Oliva.
https://oliva.es/noticia/52351/oliva-atorga-una-subvencio-de-20-000-e-a-la-protectora-danimals-vedama/
Projecte nou centre de salut: nombroses han estat les gestions fetes pel gover d’Oliva per desbloquejar un dels expedients amb més controvèrsia en matèria de sanitat en la història d’Oliva.
No cal repassar tota la tasca feta, s’ha publicitat diverses vegades i podran trobar tota la informació en l’enllaç ressenyat al peu d’aquesta nota.
En sessió ordinària de 29 de novembre de 2018, el Ple de l’Ajuntament d’Oliva va acordar la cessió gratuïta a la Generalitat Valenciana d’una parcel·la de 3.125 m² per a la construcció del consultori auxiliar de Sant Francesc, una de les reivindicacions més importants dels últims anys.
Podem dir que gràcies a tasca persistent i insistent feta pel govern Olivà, sols queda pendent que la Generalitat Valenciana accepte la parcel·la per poder iniciar el procés de contractació per a la redacció del Projecte Constructiu, pas indispensable per a la futura construcció del centre sanitari. Aquest és el compromís que la directora general d’Eficiència i Règim Econòmic de la Conselleria de Sanitat, Carmelina Pla Silvestre va adquirir amb els ciutadans d’Oliva.
L’alcalde d’Oliva, David González, ha manifestat que, tot i que encara queden passos importants per superar, per primera vegada podem parlar amb garanties de l’inici del projecte del nou consultori de salut de Sant Francesc. Fins ara, ni tan sols s’havia cedit la parcel·la a la Generalitat tal com estableix la llei. És per això que al llarg d’aquesta legislatura, per part del govern municipal, s’han dut a terme moltíssimes gestions polítiques, combinades amb gestions administratives rigoroses. D’ara endavant, la Conselleria de Sanitat té la responsabilitat de fer possible el dit projecte, per a la qual cosa comptarà amb la màxima col·laboració de l’Ajuntament d’Oliva.
https://oliva.es/noticia/51388/lajuntament-doliva-cedeix-definitivament-a-la-generalitat-la-parcella-per-al-centre-sanitari-de-st-francesc/