El BLOC d’Oliva demana que Oliva dedique un carrer al filòleg Manuel Sanchis Guarner

El BLOC d’Oliva presenta una moció per tal que el filòleg valencià Manuel Sanchis Guarner compte amb un carrer a Oliva. Vos transcrivim a continuació el text de la moció del BLOC.

MOCIÓ

Manuel Sanchis Guarner (1911-1981) pot ser considerat, sense cap dubte, l’iniciador de la Filologia moderna a les terres valencianes. Orfe des de ben menut, va ser criat pel seu oncle, el canonge i erudit Josep Sanchis Sivera, a la vora del qual es va iniciar en l’estima per la llengua, la història i la cultura dels valencians. Llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, es va formar com a filòleg i historiador al Centre d’Estudis Històrics de Madrid, on fou deixeble de Menéndez Pidal, Navarro Tomàs i Américo Castro, entre d’altres. Col•laborà a l’ALPI (Atlas Lingüístico de la Península Ibérica) i des d’uns plantejaments historicistes va publicar La llengua dels valencians, el 1933. El llibre va ser un èxit i encara en els nostres dies continua reeditant-se.

En acabar la guerra civil del 36-39 fou condemnat a dotze anys de presó i un dia per formar part del bàndol republicà, dels quals en complí quatre, ja que es va beneficiar d’un indult del govern. Després va residir a Mallorca, entre 1943 i 1959, on ajudà el gran filòleg mallorquí Francecs de B. Moll, en la confecció del Diccionari Català-Valencià-Balear, que havia iniciat mossèn Alcover. En aquells anys també seguí treballant en la història lingüística i literària valencianes, amb llibres com Introducción a la historia lingüística de Valencia (1949), que prologà el seu mestre, Menéndez Pidal. Des del 1950 formava part de la Institució Alfons el Magnànim. L’any 1954 començà la seua integració a la Facultat de Filologia i Lletres de la Universitat de València, on arribaria a ser nomenat el primer Catedràtic de Lingüística Valenciana.

A València, el seu interès anà centrant-se en l’època Moderna i contemporània de les nostres terres: Els valencians i la llengua autòctona durant els segles XVI, XVII i XVIII (1963), Els pobles valencians parlen els uns dels altres (1963-1968) o La Renaixença al País Valencià (1968), són les mostres més interessants. L’any 1972 publicà un altre dels seus grans llibres: La ciutat de València, que ha conegut traduccions a diverses llengües i que encara en els nostres dias continua publicant-se.

Sanchis Guarner realitzà una gran tasca dins la Universitat de València: creà l’Institut Universitari de Filologia Valenciana (1978) i fou director de l’Institut de Ciències de l’Educació (1975-81). A més, fou membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (1961) i corresponent de la Real Academia Española (1951), de la Real Academia de la Historia (1968) i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1969). El 1974 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Per altra banda, la seua figura, durant els anys setanta, va ser destacadíssima en el procés de recuperació de la llengua dels valencians. L’any 1981, poc temps després de patir una atemptat amb correu-bomba, moria víctima d’un infart, deixant el seu grandíssim llegat intel•lectual al seu poble.

Des de la mort de Sanchis Guarner, els actes de reconeixement a la seua figura no han cessat. Així, en 1996 rebia la Medalla de la Universitat de València, a títol pòstum. I vint-i-cinc anys després de la seva mort l’Acadèmia Valenciana de la Llengua l’anomenà “Escriptor de l’Any 2006″ i la Universitat de València organitzà l’exposició “Manuel Sanchis Guarner, un humanista valencià del segle XX”. A més són molts els municipis valencians que li han dedicat carrers i places, així com centres educatius i biblioteques que duen el seu nom en honor a la seua figura. Uns actes i homenatges amb els quals els valencians continuen retent tribut a l’obra del mestre dels filòlegs valencians.

És per tot el que hem exposat que presentem la següent,

PROPOSTA D’ACORD

1.- Que l’Ajuntament d’Oliva retole un dels carrers d’Oliva amb el nom del filòleg valencià Manuel Sanchis Guarner.

2.- Que l’Ajuntament d’Oliva contribuisca a la difusió del llegat de Manuel Sanchis Guarner, a través de les accions que considere oportunes.

3.- Traslladar aquest acord als descendents de Manuel Sanchis Guarner, en especial al seu fill doctor i membre del Consell Valencià de Cultura, Manuel Sanchis-Guarner Cavanilles.

Arxivat en: Cultura i Educació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *