EL BLOC d’Oliva se suma als seus companys de partit de La Font d’En Carròs i lamenta la venda del Castell del Rebollet, a mans privades.

Des de la formació política es considera greu que les administracions públiques, tant l’Ajuntament com la Generalitat no actuen per fer possible que un monument com el Castell del Rebollet, passe a ser de titularitat pública, i més donat el seu valor patrimonial, ja que gaudeix de la catalogació màxima per ser Bé d’Interés Cultural i formar part de l’Inventari de Patrimoni Cultural Valencià, així com donada la seua funció social, amplament reconeguda i demostrada.

En este sentit, des del BLOC d’Oliva es recorda que la Llei del Patrimoni Cultural Valencià és molt clara, en l’Article 22 “Drets de tanteig i retracte”, quan diu:

1. Sense perjuí dels drets d’adquisició preferent que la Llei del Patrimoni Històric Espanyol establix a favor de l’administració de l’Estat, aquells que es proposaren la transmissió a títol onerós del domini o de drets reals d’ús i gaudi sobre un bé inclòs en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, o respecte d’aquell que s’haguera iniciat expedient d’inclusió, hauran de notificar-ho a la conselleria competent en matèria de Cultura, indicant la identitat de l’adquirent i el preu, la forma de pagament i la resta de condicions de la transmissió que es pretén. Quan es tracte de béns immobles, s’identificarà amb precisió per mitjà de l’aportació de pla de situació i identificació cadastral i registral, si és el cas. Per a este tipus de béns la conselleria competent en matèria de Cultura, en el termini de deu dies, comunicarà la transmissió a l’ajuntament corresponent als efectes previstos en l’apartat següent.

2. En el termini dels dos mesos següents a la notificació rebuda per la Conselleria competent en matèria de Cultura, La Generalitat podrà exercitar el dret de tanteig, per a si o per a altres entitats de dret públic o de caràcter cultural o benèfic declarades d’utilitat pública, obligant-se al pagament en idèntiques condicions que les pactades pels qui realitzen la transmissió. El tanteig podrà ser exercitat també pels ajuntaments, en el mateix termini, en relació amb els béns immobles situats en el seu terme municipal. L’exercici del dret de tanteig per La Generalitat tindrà en tot cas caràcter preferent.

3. Si el propòsit d’alienació no s’haguera notificat adequadament o la transmissió s’haguera realitzat en condicions diferents de les notificades, La Generalitat, i subsidiàriament l’ajuntament corresponent quan es tracte de béns immobles, podrà, en els mateixos termes establits per al tanteig, exercir el dret de retracte en el termini de sis mesos des que va tindre coneixement fefaent de la transmissió.

És per això, que des del BLOC d’Oliva es pregunten primerament si en esta operació s’han seguit els passos que marquen la Llei de Patrimoni Històric Espanyol i la Llei del Patrimoni Cultural Valencià. I en segon lloc, siga com siga, exigeixen coordinació i voluntat per part de les administracions implicades, Ajuntament de La Font d’En Carròs i Generalitat Valenciana, ambdues en mans del PP, per a que el Castell del Rebollet passe a ser de titularitat pública.

El BLOC d’Oliva també té previst mantindre una reunió amb els companys del BLOC de La Font, al si de l’executiva comarcal, per tal d’estudiar i coordinar accions reivindicatives al respecte, com mocions als ajuntaments, proposició no de llei a les Corts Valencianes, així com reunions amb associacions i col·lectius afectats directament.