– Amb eixe vot negatiu, el PP va en contra de la legislació vigent i dels interessos de la urbanització.

– A més, el PP no va consignar ni un euro per a Aigua Blanca IV al seu esborrany de pressupost de 21 de juny de 2012.

– La qual cosa demostra que el PP no tenia cap intenció de complir en el 2012 amb l’obligació municipal d’aportar el 10% preceptiu a la partida d’Aigua Blanca IV.

– Encara més: el PP, que podria haver solucionat la situació de les aportacions municipals en qualsevol moment, ha deixat passar 13 mesos sense solucionar ni afrontar el problema.

El vot negatiu dels populars d’Oliva a la consignació pressupostària de 225.593,06 € que es va proposar al plenari extraordinari del passat 31 d’agost és un fet incomprensible i que denota la falta de coherència de l’anterior equip de govern popular.

L’Ajuntament d’Oliva tenia pendent de realitzar la preceptiva aportació que, com a propietari-titular del 10% de l’aprofitament del sector Aigua Blanca IV, li corresponia assumir legalment. Per això resulta inexplicable el vot negatiu del PP local, davant una consignació pressupostària que representa una obligació legal ineludible per a l’Ajuntament.

Encara resulta més sorprenent aquest vot negatiu en comprovar que l’anterior equip de govern oliver, encapçalat per la polèmica Chelo Escrivá, no havia contemplat aquesta preceptiva consignació pressupostària al seu esborrany de pressupost municipal (presentat en la comissió informativa d’Hisenda de 21 de juny de 2012). En aquella proposta, el PP d’Oliva no contemplava ni un sol euro per a la partida d’Aigua Blanca IV. La qual cosa significa que l’anterior equip de govern pretenia eludir la seua obligació legal amb la urbanització.

Certament, l’idoni haguera estat que l’esmentada aportació municipal (com a propietari del 10% de l’aprofitament del sector Aigua Blanca IV) s’haguera realitzat en paral·lel a les aportacions de les quotes d’urbanització de la resta de propietaris del sector; els quals van satisfer la seua primera quota el 16 de novembre de 2006, la segona el 15 de febrer de 2007, i la tercera el 15 d’abril de 2008.[1]

Com que no es va procedir d’aquesta forma en el seu dia, aquesta situació es va subsanar en el pressupost municipal de 2011 (aprovat el 16 de maig de 2011), vinculant aquesta inversió a la venda de 2 parcel·les municipals. Una venda que no es va produir mai, ja que els populars foren incapaços (per falta d’interés?) de traure a subhasta les parcel·les que havien de finançar l’esmentada consignació pressupostària.

Finalment, el 28 de gener de 2012 el govern del PP va llançar la tovallola. Va desistir formalment del pagament d’aquest 10% que li corresponia com a propietari del sector Aigua Blanca IV (juntament amb la resta de projectes finançats a través de la venda de les esmentades parcel·les). Després de mesos sense haver fet cap gestió per traure a subhasta les parcel·les municipals, el govern del PP renunciava a realitzar aquestes importants inversions per a Oliva.

I no només va desistir, sinó que en els mesos posteriors el PP no va saber plantejar cap modificació pressupostària que solucionara el buit que havia creat amb eixe desistiment.

Així les coses, el passat 21 de juny el PP d’Oliva va presentar un esborrany de pressupost per al 2012 que no contemplava ni un euro per a la partida d’Aigua Blanca IV.

Ha hagut de ser el nou govern local, sorgit arran de la moció de censura del 13 de juliol, el qui posara damunt la taula la solució que Chelo Escrivá no va saber trobar en els 13 mesos que va estar al front de la gestió municipal.

Al plenari extraordinari del passat divendres 31 d’agost de 2012 es va presentar per a la seua aprovació (juntament amb el pressupost municipal del 2012) una modificació pressupostària, la E/03/2012, que consignava els 225.593,06 € corresponents a les 4 quotes d’urbanització d’Aigua Blanca IV que ha d’assumir l’Ajuntament d’Oliva com a propietari del 10% de l’aprofitament del sector (els propietaris, fins al moment present, han aportat 3 de les 4 quotes previstes inicialment).

Per tal que els 225.593,06 € esmentats no reduïren encara més les ja ajustades partides finançades amb els ingressos corrents de l’Ajuntament d’Oliva, el nou equip de govern va buscar una solució: consignar aquesta quantitat a càrrec del PPS (Patrimoni Públic del Sòl, també conegut com a PMS, Patrimoni Municipal del Sòl). D’aquesta forma, el pressupost municipal de 2012 no se n’hauria de ressentir, privant als ciutadans i ciutadanes d’Oliva d’algun dels servicis oferits per l’administració local.

Els diners provinents del PPS (o PMS), recordem-ho, tenen un ús molt restringit en quant a la seua destinació, de tal forma que les administracions locals no poden disposar lliurement d’eixos diners, sinó que han d’ajustar-se a uns pocs usos contemplats a la legislació. A pesar d’aquesta dificultat, l’actual equip de govern ha estat capaç de buscar, en poques setmanes, una solució satisfactòria. En el cas dels 225.593,06 € esmentats, aquestos han pogut ser finançats a través del PPS gràcies a una fórmula profundament estudiada i contrastada: la que contempla l’article 38.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2008, de 20 de juny, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei del Sòl.[2] És a dir, aportar les despeses d’urbanització necessàries per tal que els terrenys del Patrimoni Públic del Sòl assolisquen la condició de solars.

D’aquesta forma, els 225.593,06 € consignats a la partida d’Aigua Blanca IV gràcies als vots favorables del PSPV-PSOE, BLOC-Compromís, Projecte Oliva i Partit Gent d’Oliva, se sumen als 426.000 € que ja ha consignat l’Ajuntament d’Oliva amb anterioritat, fent un total de 651.293,06 € els aportats des de les arques municipals a la partida de la urbanització.



[2] Article 38.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2008 TRLS. “Los bienes de los patrimonios públicos […] se destinarán a la conservación, administración y ampliación del mismo, siempre que sólo se financien gastos de capital y no se infrinja la legislación que les sea aplicable, o a los usos propios de su destino”.


[1] La tercera quota, com la quarta, es van ajornar per adequar el calendari de cobrament a l’execució de les obres (decret d’alcaldia 1197/07 de 29 de març de 2007). Posteriorment, el 15 de febrer de 2008 es va reprendre el pagament de les quotes pendents (decret d’alcaldia 555/08). Però la quarta quota encara no s’ha cobrat als propietaris, degut a la paralització de les obres.