L’empresa contractista va frenar al gener de 2011 els treballs per la seua situació d’insolvència econòmica i va deixar la construcció en un 60%

L’alcalde d’Oliva, David González, reclama que es reprenguen les obres de la reguarda de la Policia Local, que porten tres anys bloquejades. El primer edil va remetre ahir un escrit al conseller de Governació, Serafín Castellano, en el qual sol·licita la finalització «urgent» dels treballs. D’aquesta manera, també tracta d’atendre una reivindicació històrica dels agents, que estan veient com el projecte es demora en el temps.
La col·locació de la primera pedra, en el sector 15 i concretament en Ronda Sud, va tenir lloc el 10 de març de 2010. No obstant açò, al gener de 2011, l’empresa contractista, Construccions Villegas S.L., va paralitzar les actuacions després de reconèixer la seua situació d’insolvència econòmica quan aquestes es trobaven quasi al 60%.
Des d’aquell moment, segons van apuntar fonts municipals, «les obres van quedar bloquejades i sense cap solució per part de la Conselleria de Governació». A més, segons van agregar, l’edifici s’està degradant «a poc a poc».
Aquest projecte es va consensuar entre tots els partits de l’Ajuntament d’Oliva i per tots els representants sindicals dels funcionaris del Consistori posat que aquestes instal·lacions «són molt necessàries i milloraran la seguretat ciutadana». L’obra es va incloure dins del Pla Especial de Suport a la Inversió a la Comunitat Valenciana amb la denominació de ‘Noves dependències per a la formació de la Policia Local d’Oliva’.
Els treballs van ser adjudicats el 3 de març de 2010 per poc més d’un milió d’euros. D’aquesta quantia econòmica, la Conselleria sufragava 743.156 euros i l’Ajuntament, els restants 270.000, és a dir, el 26,25% del pressupost total. La signatura del contracte es va formalitzar el 5 de març de 2010, establint-se un termini d’execució de nou mesos i mitjà.
No obstant açò, a partir de gener de 2011 van començar els problemes. L’obra va quedar paralitzada de manera unilateral per l’empresa contractista, a excepció del mes d’abril d’aqueix mateix any, en el qual es van realitzar treballs puntuals «coincidint amb la visita a l’obra realitzada pel Conseller de Governació», segons apunta l’alcalde en la carta remesa a Castellano.

Concurs de creditors
En qualsevol cas, l’1 d’agost de 2011, l’empresa va comunicar que li era impossible continuar amb l’execució dels treballs per qüestions econòmiques. De fet, va arribar a sol·licitar al Jutjat del Mercantil de Múrcia la declaració del concurs de creditors voluntari el 14 de juliol de 2011. El 3 de març de 2012, l’Administració Autonòmica va iniciar un expedient de resolució contractual, que va obtenir l’informe favorable del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat. Un temps després, el 15 d’abril de 2013, l’alcalde d’Oliva es va reunir amb la secretària autonòmica de Governació per a descongelar el projecte. En la trobada, la representant de la Conselleria es va comprometre a avançar la tramitació de l’expedient per a finalitzar les obres.
Segons va manifestar la màxima autoritat, han passat més de 17 mesos des de la resolució del conseller del 12 d’abril de 2012 i «a data d’avui, aquest Ajuntament no ha tingut constància de cap notificació de la Conselleria de Governació que permeta albirar la finalització de les obres de construcció de les noves dependències per a la formació de la Policia».
Reivindicacions policials
Els agents no solament reivindiquen la conclusió d’aquest edifici. A mitjan octubre, el sindicat policial va denunciar que els 61 efectius només tenien dos cotxes patrulla i treballaven amb jupetins antibales caducats. També va alertar de deficiències en el sistema informàtic i que des de 2011 no realitzen les pràctiques de tir que marca la llei.
L’alcalde va respondre llavors que estava fent tot el possible per a millorar la situació del col·lectiu policial, «que no és nova d’enguany». González, en primer lloc, va manifestar que està mantenint negociacions amb el Club de Tir Olímpic perquè els agents puguen realitzar pràctiques en condicions. Així mateix, va assegurar que l’Ajuntament té previst adquirir un nou cotxe policial, uniformes i walkie-talkies. D’altra banda, González va explicar que el Consistori ha iniciat la reforma de part de l’antic col·legi Hort de Palau amb la finalitat de condicionar-ho per a acollir futures dependències municipals.
«S’està procedint als treballs de la part de l’antic gimnàs, que albergarà temporalment les dependències policials, la qual cosa millorarà les condicions actuals», va dir González, qui va agregar que aquesta decisió s’ha pres com a conseqüència dels incompliments «continuats i de la falta de resposta per part de la Conselleria de Governació per a la finalització del que han de ser les futures dependències policials, projecte que es troba paralitzat i que depèn de la Conselleria».

Notícia apareguda a las provincias:

http://www.lasprovincias.es/v/20131130/safor/oliva-exige-consell-finalizacion-20131130.html