Es tracta d’un volum enquadernat que conté la correspondència privada mantinguda des de Gibraltar per l’almirall, un dels persones més il·lustres d’Oliva i la seua neta. El responsable de Cultura, David González, anuncia que el seu departament prepara una exposició d’aquests i altres documents de Ciscar conservats a l’Arxiu Municipal.

 

 

El Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Oliva ha adquirit recentment, en la casa de subhastes “El remate”, de Madrid, un volum enquadernat que conté la correspondència mantinguda entre Gabriel Ciscar, des de Gibraltar, i la seua neta Consolación Rodríguez de la Encina. El cost de compra ha estat de 1.933 euros.

 

         Consolación va ser l’única neta que Gabriel Ciscar va conèixer, i va ser el resultat del matrimoni el 1807 d’Aurora -segona filla de Gabriel i la seua primera dona, Ana Agustina Berenguer de Marquina-  amb el capità José Rodríguez de la Encina. Gabriel va cuidar de Consolación a partir del 1817, quan era òrfena de pares, fins al seu matrimoni, i va sentir per ella una especial predilecció.

 

         Les cartes tracten de la malaltia del pare de Gabriel, de l’administració dels seus béns, de testaments i herències, de la publicació del “Poema físico-astronómico”, del naixement i malalties de les seus besnetes Pasqualita i Aurorita, de la visita a Gibraltar d’un tal Joaquín, carreter de Miramar, i d’altres qüestions personals. L’última carta redactada per Gabriel és de febrer de 1829, sis mesos abans de morir.

 

         El volum conté també cartes enviades per Consolación al seu marit José Feliu i Sala. El volum, en la coberta del qual es pot llegir “Recuerdo”, és un regal personal, fet el març de 1869, de Luis y Pepita Cañamás Feliu a “su querida madre” Pascuala Feliu y Rodríguez de la Encina, filla de Consolación i José.

 

         El volum conté també una carta, datada en Oliva, el 14 de març del 1826, enviada a José Feliu per Rafael Ciscar, cinqué fill de Gabriel.

 

         David González, Regidor de Cultura d’Oliva, ha destacat la gran importància que per a la ciutat comtal té aquesta adquisició, ”que forma part de l’arxiu personal de l’almirall Ciscar, un dels més il·lustres fills de la ciutat. El volum, que es troba lleugerament fatigat, serà dipositat en el Museu Arqueològic, sota especials condicions d’humitat i temperatura, per tal d’assegurar la seua conservació”.

 

 

 

         González també ha anunciat que el seu departament prepara una exposició del volum i d’altres documents de Ciscar conservats a l’Arxiu Municipal.

Foto Císcar 3 Foto Císcar 4 Foto Císcar 1