El documental d’InfoTV sobre l’emigració valenciana al Canadà i els Estats Units a principis del segle XX es presentarà divendres que ve, 13 de novembre, al Teatre Olímpia d’Oliva a les 19.30 h.

15.000 valencians, i 400 veïns d’Oliva entre ells, van emigrar a Nova York fa cent anys, entre 1906 i 1920, fugint de la misèria i dels abusos dels cacics, i per buscar allà el futur que ací no tenien. Els avatars pels quals van passar, des de la partida de les seues comarques d’origen fins a l’adaptació a una nova cultura i idioma, passant per les relacions personals en un nou país d’acollida, són el fil conductor d’un documental fruit de la investigació exhaustiva feta per la productora InfoTV, dins del projecte “Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York”.

Així ha estat presentat aquest matí en roda de premsa pel regidor de Cultura, Enric Escrivà, juntament amb el guionista i director del documental, Juli Esteve.

Escrivà ha posat especial èmfasi en “la importància de conéixer la nostra història i conéixer per què, com, i què va ocórrer amb la gent emigrada cap a l’Amèrica del Nord, entre la qual figuraven un total de 410 oliveres i olivers. Això mou l’ajuntament d’Oliva a col·laborar econòmicament amb un projecte en què intervenen dos veïns d’Oliva, Carmen Aranda i Asensio Cortell”.

El regidor delegat ha assenyalat també que “aquesta col·laboració naix del compromís que les institucions devem assumir amb el sector audiovisual valencià, tan perjudicat en els últims temps. Per això, és recomfortant saber que continuen havent empreses en actiu com InfoTV que segueixen oferint productes de qualitat, fets ací i per gent d’ací”.

Per la seua banda, Esteve, promotor i director d’InfoTV, ha explicat el fenòmen de l’emigració d’aquella època i que “gran part dels emigrants valencians provenien de localitats de les comarques de La Safor i La Marina. Es tracta d’una sèrie de documentals que tracten de recuperar la memòria de la nostra terra, en aquest cas concret, dels anys 20. En aquest primer capítol que es projectarà a Oliva anomenat “Cap a la terra promesa” l’espectador coneixerà per què aquestes persones decidixen marxar als Estats Units fugint de la misèria d’ací i buscant el pa i un futur que no tenien a la seua terra”.

El treball compta amb el suport de 50 entitats i institucions, entre elles la Diputació de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, les universitats d’Alacant, de València i Politècnica de València i l’Ajuntament d’Oliva, que és un dels 37 consistoris valencians que han col·laborat en l’elaboració de la sèrie.

La projecció del primer capítol de la sèrie, “Cap a la terra promesa”, tindrà lloc en el Teatre Olímpia a les 19.30 h i l’entrada serà lliure.

tarjeton