Un any més, Oliva inaugurarà la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, amb les Calderes i el Porrat de Sant Antoni. Enguany el porrat se celebrarà els dies 8, 9 i 10, amb la col·laboració, com sempre, dels Festers del carrer de Sant Vicent. La tradicional Benedicció d’Animals de Sant Antoni tindrà lloc el mateix dia del sant, el 17 de gener.

A la presentació de la ruta, que s’ha realitzat a la seu de la mancomunitat, ha participat el representant del consistori oliver en la ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, Pepe Salazar, també tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Oliva i regidor delegat de les àrees de Comerç, Mercats, Consum i Festes.

A la ruta també participaran els porrats de Benirredrà, La Font d’En Carròs, Potries, Ròtova, Tavernes de la Valldigna i l’Alqueria de la Comtessa.

La Ruta dels Porrats de 2016 també inclourà el concurs de fotografia “Sempre és Porrat”, per tal de donar a conéixer una visió personal dels porrats en cadascun dels pobles que participen, en qualsevol dels seus àmbits, festiu, cultural i estètic.

“Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer”, diu el nostre refranyer popular, la qual cosa significa que la celebració de Sant Antoni Abat (17 de gener), inicia el calendari dels porrats valencians, que són diversos i se succeeixen al llarg de l’any.

A Oliva el porrat de Sant Antoni es realitza amb la col·laboració dels Festers del Carrer Sant Vicent, enguany els dies 8, 9 i 10 de gener. Té lloc al barri del Raval-Gerreria, entre els carrers de Sant Vicent i la plaça de Ganguis, i inclou un mercat i fira d’artesania amb més de 60 parades de venda, atraccions infantils i diverses activitats culturals, a més de les tradicionals calderes de Sant Antoni el dissabte dia 9 a migdia. En l’actualitat es preparen amb llenya més de 20 calderes de ferro, cosa que suposa unes 3.000 racions d’arròs caldós amb fesols i nap per a tots els veïns que hi vulguen participar, bé emportant-se’l a casa, o en el dinar popular que s’organitza al mateix carrer de Sant Vicent.

Les celebracions també inclouen el dia de Sant Antoni, el 17 de gener, la tradicional benedicció d’animals i el repartiment del pa beneït, després de la missa a l’ermita de sant. A més d’un xicotet porrat tradicional, amb fruita seca i torrada i altres llepolies, a la plaça de Sant Roc.

De fet, al costat de l’església de Sant Roc es té constància de la celebració dels primers porrats de Sant Antoni d’Oliva al segle XVII. També a Sant Roc trobem l’origen de les calderes de Sant Antoni, gràcies al dinar popular que el seu capellà va instaurar davant la misèria de la postguerra perquè els més pobres pogueren sobrepassar millor el fred de l’hivern. Un dinar popular que es va mantenir durant dues dècades i que fa uns quants anys els Festers del Carrer de Sant Vicent van recuperar.

foto porrat