Al voltant de 700 persones van visitar de nit els espais museístics d’Oliva, que es van omplir amb una ruta teatralitzada, microteatre, música, jocs i un sopar a l’aire lliure. La visita guiada organitzada per la Regidoria de Museus va tenir gran afluència de públic, amb vora 250 assistents.

Dimecres passat, 18 de maig, es va celebrar el Dia Internacional dels Museus i la Xarxa de Museus de l’Ajuntament d’Oliva va programar tota una sèrie d’activitats al voltant, adherint-se així als més de 4.000 museus de 40 països que participen en la Nit dels Museus. Fins a les 12 de la matinada de divendres, 700 persones van visitar els espais museístics de la ciutat i van gaudir de les diverses propostes organitzades.

La Nit dels Museus es va iniciar de vesprada amb l’activitat guiada “Un viatge en el temps”, un recorregut pel centre històric, on vora 250 persones van gaudir d’un itinerari teatralitzat a través dels segles XV i XVI, període de major esplendor del comtat d’Oliva. Diferents personatges, com ara Magdalena de Centelles, última Comtessa d’Oliva, van fer breus aparicions a peu dels carrers Abadia, Comare o Moreres.

També va haver una gran afluència de públic al Museu Etnològic. Al voltant de 80 persones es van aplegar per a descobrir l’exposició “Plou sobre terrats submarins”. La inauguració va comptar amb l’acompanyament de la companyia teatral Lletraferits & Comediants, que va escenificar in situ alguns dels textos del llibre de Joan Tur. La mostra es podrà visitar fins al diumenge, 5 de juny.

Per la seua banda, l’Associació de Pintors Aficionats d’Oliva va exposar el conjunt de la seua obra pictòrica del 2016 a la Sala d’Exposicions del Museu Casa de Maians. El pati de l’edifici es va omplir de música clàssica, de la mà d’alumnes del Conservatori Professional de Música Josep Climent. L’exposició romandrà oberta al públic fins al diumenge, 29 de maig.

La programació va tenir punt final amb un sopar de pa i porta al carrer Major, a les portes del Teatre Olímpia i Museu de l’Actor Vicente Parra, on Joves d’Oliva en Moviment va organitzar el Gran Trivial dels Museus. Aquesta activitat familiar va tenir un gran èxit, ja que va convocar fins a 70 persones.

A més a més, el públic va poder gaudir d’accés a totes les exposicions permanents al llarg d’aquesta jornada de portes obertes. Un dels espais més visitats va ser el Museu Arqueològic que va rebre 270 visitants, seguit pel Museu Etnològic que va acollir al voltant de 200; el Museu Casa de Maians va ser visitat per 150 persones i el Museu de l’Actor Vicente Parra el va seguir de prop amb més d’un centenar. Els quatre espais de la Xarxa de Museus van sumar 700 visitants, als quals s’afegeix la visita dels 300 escolars de 5é Primària que van participar en la “Gimcana GPS”, entre dimecres dia 18 i dijous, 19 de maig.

L’obertura nocturna de la Xarxa de Museus i el seu ús en un ambient festiu i familiar, han fet que la Nit dels Museus haja estat valorada d’una forma molt positiva per part dels assistents. El regidor de Museus i Patrimoni Artístic, Enric Escrivà, s’ha mostrat satisfet per la gran acollida que ha tingut l’esdeveniment, i és que “l’elevada participació de divendres passat, especialment en la visita guiada, ha desbordat les mateixes expectatives de la Xarxa de Museus”.

“El nostre principal objectiu ha estat el foment de la cultura museística entre la població, apropant nous públics cap al patrimoni artístic i cultural, però fent incidència en un punt concret: recuperar el públic local. Hem demostrat que els museus poden ser font de diversió i entreteniment per a menuts i grans, tot a través d’aquesta festa de la cultura a què els mateixos assistents ja han convertit en un referent per a pròximes edicions”.