El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva, està treballant des de fa algun temps en la planificació de mesures per minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials que està produint la sequera que estem patint. La manca de pluges, de precipitacions en els darrers anys i la situació preocupant de 2016 per la manca total de pluges, molt més greu que la dels anys anteriors, ha provocat una disminució dels nivells hídrics dels aqüífers i de les aigües subterrànies que proveeixen a la població d’Oliva i altres municipis del voltant.

També cal tenir en compte la situació, no menys preocupant, dels llits, aigües superficials. Els cabalímetres dels llits han disminuït notablement i s’ha generat un estancament d’aigües provocant danys en l’ecosistema aquàtic.

Paral·lelament als problemes esmentats, aquest estiu hem observat el fenomen que el mar està més dens que en els últims anys. Si en la disminució dels cabals dels rius li sumen l’augment de densitat del mar, ens trobem davant d’un nou problema, la intrusió marina.

La intrusió marina és un fenomen que provoca l’avanç terra endins per les desembocadures dels rius, el sentit dels corrents s’inverteix i com a conseqüència, el mar entra dins del riu. La salinització dels llits en les desembocadures és un problema afegit a la comunitat de regants. A més, si finalment l’aigua salada penetra a l’aqüífer i supera la densitat d’aigua dolça, estem parlant d’una catàstrofe mediambiental d’impossible recuperació, concretament el riu Vedat és el que més s’ha de vigilar perquè transporta aigua de la Marjal Pego-Oliva.

Davant d’aquesta situació cal fer un esforç col·lectiu i tenir un major control de l’ús de l’aigua, tant del consum humà com de regadiu en parcs i jardins, piscines, agricultura …

A partir d’ara, cada gota d’aigua és important i ha de ser mesura i utilitzada adequadament. En aquests moments la demanda d’aigua comença a ser superior a l’oferta.

La reserva d’aigua acumulada en el pantà de Beniarrés, d’on regaven els comuners del Riu d’Alcoi, està complement esgotada, el reg subministrat als agricultors, des de fa uns mesos, s’està extraient de pous, incrementant el problema del dèficit hídric en les masses d’aigua subterrània.

A més, la climatologia no ajuda ni a l’agricultura ni al turisme ni al consum d’aigua humà, les altes temperatures provoquen cada vegada més demanda d’aigua.

Oliva obté els seus recursos hídrics de tres masses d’aigua: Serra d’Oliva, Oliva-Pego i Almirall- Mostalla. De les tres masses d’aigua, dues estan patint una sobre explotació; les masses de la Serra d’Oliva i Oliva-Pego el balanç hídric és deficitari segons la informació publicada al web oficial de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; en canvi, la tercera massa d’aigua, Almirall Mostalla es troba en un balanç hídric satisfactori.

En aquest moment el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva, està elaborant un pla d’emergència per gestionar la crisi d’aigua que s’està patint.

Imma Ibiza, responsable del departament de Medi Ambient assenyala que “de moment no està previst cap tall d’aigua per al consum humà, però és important que la ciutadania conega el problema i actúe en conseqüència, controlant el consum d’aigua”.