El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat hui l’anunci de la licitació de Millora del sòl i reforç del ferm en el col·lector de la Via Ronda, platja d’Oliva, fase II, per valor de 241.930,65 euros.

Les empreses interessades poden presentar les seues propostes fins el 9 de gener de 2017, de manera que les obres podran iniciar-se dintre del primer trimestre de l’any vinent, per evitar l’impacte en l’estiu.

Les obres de reforma i millora de la 2a fase de l’avinguda de la Via Ronda a la platja d’Oliva veuen la llum al final del túnel, i podran iniciar-se al llarg del primer trimestre de 2017. Així li ho ha comunicat el Director General de l’Aigua, Manuel Aldeguer, a l’alcalde d’Oliva, David González durant el transcurs de la visita a l’estat actual del vial que tots dos han realitzat este matí, acompanyats per tècnics de la Conselleria i de l’Ajuntament. Visita i anunci que s’ha produït després diverses reunions mantingudes en la Conselleria al llarg dels últims tres mesos.

El projecte comtempla la substitució de l’actual sistema de canalització de pluvials “que es va enfonssar degut a una errònia execució en 2006 de les obres” i l’asfaltat de tot el tram de Via Ronda des del camí Canyaes fins la zona de Plaça d’Europa. “Aquestes actuacions resoldran tots els problemes de blandons i enfonssaments de l’asfalt al llarg de tot aquest tram de vial i que ocasiona moltissims problemes per a tots els veïns de la zona i el trànsit de vehícles, així com millorar parcialment els problemes de drenatge en alguns punts com el creuament amb el carrer Cavallet de mar”, assenyalava l’alcalde, David González.

L’alcalde, en nom de l’equip de govern, ha agraït públicament al Director General de l’Aigua la seua predisiposició en solucionar este problema, que és una reivindicació dels veïns d’Oliva que ja s’allarga més de quatre anys.

Projecte deficient de 2006

El 9 de setembre de 2005 la Conselleria d’Infraestructures i Transport de la Generalitat Valenciana, mitjançant la Divisió de Recursos Hidràulics de la Direcció General d’Obres Públiques, va adjudicar a l’empresa OCIDE l’obra “Colector de Aguas Residuales y Colector de Aguas Pluviales Ronda Playa. Oliva (Valencia)”, per un import de 819.973,25 euros, tot procedint a la signatura del contracte amb l’empresa el 17 de novembre de 2005. Dies després de la signatura del contracte començaren les obres de la Via Ronda i finalitzaren en juliol de 2006, signant-se l’acta de recepció per part de la Conselleria el dia 17 del mateix mes.

A finals de setembre de 2006, després de les primeres plogudes típiques de la tardor, es va fer palés una sèrie de patologies com a conseqüència de l’execució deficient de les obres. A partir d’eixe moment, va començar un procés de degradació progressiu de la Via Ronda, amb un ràpid i continuat enfonsament de bona part de la via asfaltada, quedant en un estat prou intransitable i provocant nombroses situacions de perill tant per al trànsit rodat, com per als vianants i veïns d’esta part de la Platja d’Oliva. Situació que s’agreuja en l’època estival.

Davant d’esta situació, l’Ajuntament d’Oliva va procedir a informar des de primera hora a la Conselleria, segons consta en diferents informes i escrits emesos per part dels serveis tècnics i jurídics municipals amb data de 26 de setembre de 2006, 25 d’abril de 2007, 28 d’agost de 2007, 11 de març de 2008, 5 de juny de 2009 i 22 de febrer de 2010. Alhora, l’Ajuntament es va negar a signar l’Acta d’Entrega de les obres per part de la Conselleria, mentre no es procedira a la reparació de les deficiències.

Mentre tant, els veïns de la zona afectats, l’Associació de Veïns de la Platges d’Oliva així com la ciutadania en general, al llarg de tot este període sempre han reclamat la reparació d’esta via principal de la Platja d’Oliva, així com l’adopció de mesures per millorar la regulació del tràfic i de la seguretat dels vianants.

Per la seua banda, la Conselleria es va negar des d’un principi a assumir cap responsabilitat sobre les deficiències greus de l’obra de la Via Ronda que eixa mateixa administració va contractar, va dirigir i va recepcionar donant-la per bona. I tampoc va demanar cap responsabilitat a la Contrata ni a la Direcció de l’Obra. Fins que en 2010, tres anys i mig després, davant les nombroses evidències que l’obra estava mal executada, donat l’estat lamentable de la Via Ronda, va reconéixer la seua responsabilitat i va procedir a la redacció del projecte de reparació amb el nom de “Mejora de Suelo y Refuerzo de Firme en Colector Via Ronda de la Playa de Oliva”.

El projecte ascendia a un total de 231.983,33 euros i només afectava al tram comprés entre l’Avinguda Llauradors i el Camí de les Canyaes, aproximadament un 40% del total del tram afectat de la Via Ronda. La seua execució estava prevista per a 2010, però una modificació pressupostària de la Conselleria va transferir els diners previstos a altres partides, de manera que les obres de reparació de la meitat del tram es van retardar a 2011.

Des d’eixe mateix moment, l’Ajuntament ha estat exigint a la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, com a administració responsable, una solució definitiva de la resta del tram afectat per les deficiències. Però esta solució no arribava mai, fins hui mateix, que la solució ja és realitat.

foto 2 visita via ronda