Este dilluns s’ha presentat el II Certamen de Teatre Amateur Vila d’Oliva, en el que es realitzaran cinc representacions teatrals que de segur sorprendran al públic d’Oliva i les comarques dels voltants, i també amb la satisfacció de la resposta rebuda per formacions teatrals amateurs, que malgrat ser la segona edició, ja conten amb Oliva per a mostrar el seus treballs.
“La línia de treball des del departament de Cultura per a aquesta segona edició ha estat la mateixa de l’any passat. Apostar per un teatre en valencià, de qualitat i fet per gent del poble, que desgraciadament no tenen des de l’administració autonòmica l’impuls necessari per a mostrar tota la seua feina” assenyalava el regidor de Cultura, David González.
A més a més a preus populars, ja que cada representació tindrà tan sols un preu de tres euros. Precisament perquè considerem que la Cultura no pot ser un producte elitista, sinó tot el contrari, ha d’estar a l’abast de la majoria del públic. I també perquè considerem que no hi ha que anar-se’n a l’altra part del món per a portar espectacles interessants. I més si els tenim a casa.
En aquest sentit hem rebut 12 propostes de 10 localitats diferents procedents de la Ribera, l’Horta, la Marina Alta i la Safor. A banda de les quatre formacions seleccionades, la resta que han presentat en temps i forma la documentació han estat: Lluna Plena Teatre, de Sueca; Pànic Escènic, de València; Comuna Gàbia, de Gandia; L’Oracle de l’Est, de Pedreguer, Asprella Teatre, d’Elx; Batedor Teatre, de Benissa, i Git avant va el carro, d’Alginet. A totes elles agrair que hagen pensat en el Certamen d’Oliva per a mostrar els seus treballs.
I les seleccionades són:
Lletraferits & Comediants, de Gandia, els guanyadors de la primera edició del Certamen d’Oliva on van obtindre el premi a la millor obra, director i actor. En aquella ocasió ens van sorprendre amb l’Últim Rei. Ara presenten “Amnèsia” un reallity de TV inspirat en la fabulosa obra de teatre de Molière, “Malalt imaginari”. Una cadena de TV espera continuar sent líder d’audiència amb aquest programa. Una crítica en clau d’humor precisament a la falta d’ètica i a l’espectacle de la televisió escrita pel director de l’obra, Ignaci Moreno, que s’ha revelat com un dels dramaturgs valencians amb més talent.
Des de l’Horta arriba la segona formació: Burumballa Teatre, de Paiporta, que mostraran “Sexes”, un text de Xavier Beltran i Pep Antón. Es tracta d’una comèdia per a adults, on hi ha una posada en escena senzilla i alhora molt elaborada i on cinc amics trauran a la llum allò que es pensa però que quasi mai es diu, allò que es fa però que no es conta. El sexe deixa de ser tabú per convertir-se en una embolicada història, amb un diàleg fresc i actual.
La tercera formació també procedeix de la Safor: Kabuts Teatre, de la Font d’en Carròs, que mostraran Rigor Mortis. Aquest grup fundat en 2006 ha estat una bocanada d’aire fresc en el panorama teatral de la Safor en els darrers anys gràcies al seu treball i talent. En aquesta ocasió ens presenten una comèdia de situació, on dos treballadors d’una companyia d’assegurances descobreixen el frau d’un client que ha cobrat diverses vegades la indemnització de la pòlissa per mort. El cap de la companyia en agraïment, els convida a passar el cap de setmana al seu xalet de la platja. El que Pau i Marc no sospiten es el vertader motiu que els ha portat a eixe lloc. Diversos personatges extravagants apareixeran en escena reflexionant sobre el que som i no som, del que fem i no fem i de les seues conseqüències.
Finalment, la quarta companyia seleccionada és una vella coneguda del públic d’Oliva, La Butaca Teatre, de Pego, que en el 2007 amb un obra de Santiago Rosinyol va obtindre el premi a la millor obra direcció, actor i actriu principal en la XII edició concurs de Teatre Savador Soler i Soler. En aquesta ocasió ens presenten un altre clàssic de la literatura catalana “Mort de Dama” del mallorquí Llorenç Villalonga, on La Butaca ret homenatge al parlar balear. La Butaca ha estat el primer grup amateur que ha posat en escena aquesta obra estrenada al Teatre Nacional de Catalunya.
L’obra escrita en 1931 és una sàtira de la societat aristocràtica i burgesa mallorquina.
Dona Obdúlia, una dama de l’alta societat està a punt de morir. Darrere la seua agonia s’amaga l’agonia d’una Mallorca regionalista que Villalonga parodia amb un seguit de personatges arquetípics que es disputen la seua herència. Un magnífic repàs a la història i a la cultura mallorquina.
Finalment, el dia del lliurament de premis tindrem la presència d’Eugeni Alemany, com a guinda a aquesta edició del certamen d’Oliva. Esperem que el ventall d’obres, molt diferent entre si, siga del gust del públic d’Oliva.