El grup municipal del BLOC-Compromís d’Oliva proposarà la retirada de l’Avantprojecte d’Obres d’Ampliació del Port de Gandia a la Comissió Informativa d’Ordenació del Territori que se celebrarà el proper dilluns, 10 d’octubre, prèviament al Ple que ha d’aprovar les al·legacions definitives per part de l’Ajuntament d’Oliva.
A pesar de la resposta de l’Autoritat Portuària a les al·legacions presentades per diverses administracions públiques, organitzacions i particulars en el primer tràmit d’exposició pública en 2008, continuem pensant que l’ampliació del port tindrà uns efectes negatius sobre les platges situades al sud de Gandia, entre les quals es troba Oliva. Al dèficit de sediments transportats cap al sud conseqüència de l’actual efecte barrera del dic del port de Gandia (que el propi EIA calcula en uns 45.000 m3/any), s’afegirà el que provoque l’ampliació prevista.

A este fet se suma el procés de regressió continuat en el que es troben les platges del sud de La Safor, sense que cap administració, en este cas l’estatal, haja fet res per tal d’impedir-ho, a pesar de les mesures projectades en el ESTUDIO INTEGRAL DEL FRENTE LITORAL ENTRE LAS DESEMBOCADURAS DEL JÚCAR Y DEL RÍO RACONS PARA EL DESARROLLO DE LOS PROYECTOS DE REGENERACIÓN Y ACONDICIONAMIENTO DEL BORDE LITORAL, cofinançat per diverses administracions (Ministeri, Generalitat Valenciana, Mancomunitat de La Safor).

Per últim, als efectes esmentats sobre les platges del sud de La Safor, caldrà afegir els problemes derivats de la greu situació econòmica per la qual travessem. Sembla molt poc probable que amb la crisi que patim hi haja interés per construir nous espais comercials dins de la mar, que tinguen eixida comercial els més de 550 nous amarres que es pretenen construir, o que hi haja empreses disposades a invertir més de 68 milions d’euros en una iniciativa de futur econòmic més que incert.

És per tot això, que demanem a l’Autoritat Portuària de València la retirada de l’Avantprojecte d’Ampliació del Port de Gandia, per les seues repercussions mediambientals sobre les platges del sud de La Safor i la seua dubtosa viabilitat econòmica.

Representants del grup municipal del BLOC-Compromís tenen previst esta vesprada reunir-se amb representants de les associacions d’afectats pels deslindes marítims terrestres, per tal d’intercanviar impressions i explicar-los les al·legacions.