Les Regidories d’Obres i Serveis i de Modernització de l´Administració Local de l’Ajuntament d’Oliva han donat a conèixer la posada en funcionament de mesures d’eficiència i estalvi energètic dins dels edificis municipals. Mesures que consisteixen en el fet que determinats edificis municipals disposen de tots els seus subministraments elèctrics mitjançant el Sistema de Telegestió CUENTAE.

“Es tracta de produir un estalvi econòmic i d’afavorir un consum responsable de l’energia per fer d’Oliva una ciutat més sostenible. La mesura s’emmarca en un conjunt de decisions adoptades des del principi del mandat de l’actual equip de Govern municipal per aconseguir un estalvi energètic, estimat en prop de 30.000 euros” assenyala el regidor Vicent Santacatalina.

Este sistema va ser presentat fa poc a IFEMA (Madrid), dins del Saló Internacional de Material Elèctric i Electrònic de Madrid (MATELEC). Oliva és una de les ciutats pioneres en la utilització de sistemes de Telegestió de l’energia i un dels municipis pilot en la implantació del Sistema d’Informació i Gestió Energètica Pública (SIGEP) en les instal·lacions del Poliesportiu Municipal, tot això amb el suport de la plataforma CUENTAE.

“Per al bon funcionament de l’administració local, este govern ha apostat per tal que el ciutadà tinga al seu abast la màxima informació possible. La transparència és un dels reptes que ens hem marcat” assenyalava la regidora de Modernització de l’Administració Local, Imma Ibiza.

El sistema de Telegestió permet conèixer els consums en diferents franges horàries, saber el cost de cada zona o edifici en temps real, emmagatzemar els consums per analitzar possibles desviacions, o realitzar plans de millora i elaborar auditories “in situ” de consum d’energia i monitoritzacions.

Amb l’objectiu d’optimitzar les gestions energètiques, mitjançant els sistemes de monitorització i telegestió de l’Enllumenat Públic, així com la resta de subministraments més significatius (Biblioteca Municipal de Tamarit, Poliesportiu Municipal, enllumenat públic del carrer de l’Alfadalí, enllumenat públic del Carrer de Roger de Llúria), s’ha instal·lat el sistema de Telegestió CUENTAE que permet, a través d’una línia GSM mòbil, telecomandar estes instal·lacions, aconseguint així l’encesa i apagada dels diferents sectors de l’Enllumenat Públic.

El sistema de Telegestió posa a disposició de l’ajuntament, avisos i alarmes diàries mitjançant els sistemes de monitorització que són interpretades i analitzades abans d’enviar als responsables de manteniment del enllumenat públic perquè realitzin les actuacions correctives pertinents.

“Amb les dades i paràmetres que s’obtenen, s’aconsegueix conèixer on, quan i per què es consumeix més energia, amb l’objecte de promoure actuacions o millores encaminades a reduir les despeses i ser així més eficients” assenyalava el regidor Vicent Santacatalina.
El projecte ha permès posar la ciutat al servei del desenvolupament tecnològic per al teixit empresarial local, ja que, han estat enginyers olivers els qui han ideat aquest sistema i als quals se’ls ha facilitat la ciutat d’Oliva com “un camp experimental real” per l’aplicació d’esta tecnologia, que podran oferir a altres entitats o administracions.

El sistema pretén fer públic de manera continuada i ininterrompuda el consum energètic del Poliesportiu Municipal, posant a l’abast del ciutadà tots els costos derivats de manteniment i despesa energètica que l’Ajuntament d’Oliva fa front en aquest recinte.
En el futur, es podrà interactuar amb els elements de les instal·lacions i realitzar, per exemple: encesos i apagats a distància de les pistes, activar o desactivar sistemes d’extractors i climatització, i canviar rellotges i horaris.