La regidoria d’Ordenació del Territori ha elaborat un document base per a l’estudi de la malla ciclista de la ciutat.

El regidor d’Ordenació del Territori, Vicent Canet, va anunciar al darrer plenari de l’Ajuntament d’Oliva que el seu departament està treballant en la planificació d’una Xarxa Ciclista pròpia del terme d’Oliva. De fet, l’arquitecte tècnic municipal, Joan Ramon Porta, ha elaborat un document base per a l’estudi de la malla ciclista d’Oliva, “que ja arreplega certes disposicions normatives de la llei 6/2011 de Mobilitat de la Comunitat Valenciana, la qual preveu que els municipis de més de 20.000 habitants han de comptar amb el seu Pla de Mobilitat.”

Així, la proposta defineix 3 tipus de vials:

– Vials de caràcter urbà.

– Vials de caràcter interurbà.

– Vials de caràcter de via verda local.

“A més, incorpora 26 trams (camins tradicionals) de la zona rústica, i un llistat de vials de les distintes zones urbanes del nostre territori (principalment el nucli urbà).”

Canet ha recordat que en 2011 la Direcció General de Transports i Logística de la Conselleria d’Infraestructures i Transport va realitzar l’Estudi de planejament de la malla ciclista de la Safor amb la intenció de definir, a nivell de planejament, l’estat actual de la xarxa de vies ciclistes i no motoritzades a la nostra comarca, així com les actuacions necessàries per dotar-la d’infraestructures ciclistes, connectant entre elles les distintes poblacions. Amb la finalitat de definir una xarxa articuladora del territori que afavorisca la mobilitat de manera no motoritzada entre les distintes poblacions de la Safor.

En total es definien 90,8 km d’itineraris no motoritzats que connecten 26 cascs urbans de 21 municipis (entre ells, Oliva i la platja d’Oliva). Des quals 40,7 es trobaven ja en funcionament. Restant, per tant, 50 km per executar.

L’estudi comprenia 3 eixos vertebradors:

– La via no motoritzada l’Orxa-Gandia, de 23,10 km de longitud (10,6 en servei)

– La via no motoritzada Ròtova-Oliva, de 19,7 km de longitud (10,7 en servei)

– La via no motoritzada Gandia-Oliva-Dénia, de 17,3 km de longitud (8,5 en servei)

I uns eixos connectors o secundaris (principalment, els accessos a les platges).

L’execució dels trams proposats que no estaven en aquell moment en servei es va pressupostar en 8.967.685 €. “Aquest document va arribar a l’Ajuntament d’Oliva i, en data 28 de setembre de 2011, l’arquitecte tècnic municipal Joan Ramon Porta va emetre un informe en el qual s’arreplegaven una sèrie d’observacions sobre el contingut de l’estudi presentat. Principalment:

– Que no connectava les distintes zones urbanes de la nostra ciutat, ni tampoc amb el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva.

– Com tampoc considera que el nostre terme municipal és zona d’enllaç amb la comarca de la Marina Alta.”

Per la qual cosa, des del consistori olivà es va plantejar unes propostes de millora al document:

– Que l’Ajuntament inicie la planificació d’una Xarxa ciclista d’Oliva complementària de la de la Safor.

– Que es desenvolupe el tram de Via Verda Oliva-Dénia aprofitant l’antiga via del tren, i que aquest traçat es connecte amb el Parc Natural.

– Incorporació de diversos camins tradicionals d’Oliva en qualitat d’eixos no motoritzats connectors o secundaris (Camí Marjaletes, Vell de Piles, Canyaes, Vall de les Fonts, etc.)

“A pesar del temps transcorregut, ja s’han realitzat els contactes pertinents amb els tècnics de la Direcció General per tal d’incorporar les esmentades observacions al document de treball.”