Oliva i Ozieri, unides per la història, afiancen el seu agermanament cultura

Una delegació del Govern olivense encapçalada per l’alcalde, David González, visita a les autoritats del municipi sard, que va ser una de les possessions dels Centelles. Sardenya va formar part de la Corona d’Aragó entre 1297 i 1707

Oliva i la localitat italiana de Ozieri (Ocier, en valencià), situada al nord de la illa de Sardenya, tornen a estrènyer llaços.

Dimecres passat l’alcalde del municipi sard, Leonardo Ladu, va rebre en el saló de plens de l’ajuntament a una expedició olivense formada pel seu homòleg, David González, els regidors Vicent Canet i Imma Eivissa, el professor Josep Sendra i altres membres de la Associació Cultural Centelles i Riusech, l’entitat organitzadora de la visita.

La comitiva olivense ha aprofitat uns dies de les seues respectives vacances d’estiu per a propiciar aquesta trobada oficial, motiu pel qual els actes protocol·laris no han costat ni un cèntim a les arques municipals d’Oliva, ja que cada membre de la delegació olivense ha assumit les despeses íntegres del viatge i de la seua estada en terres sardes. En la comitiva ocierense també va participar el membre del Rotary Club de Ozieri, Fiorenzo Saturn, i la professora Maria Antonietta Manchia, que va visitar Oliva a l’octubre de 2012.

Ozieri va ser un dels «Stati di Oliva» més coneguts en l’illa sarda, un grup de senyorius feudals que el rei Alfons el Magnànim va atorgar als Centelles en recompensa per l’ajuda que els comtes d’Oliva van prestar a la Corona d’Aragó durant la conquesta de Nàpols. Posteriorment, aquests senyorius sards, com la resta dels peninsulars, van ser canviant de mans entre els Borja, els Benavante i finalment, els Osuna.

La relació entre el Regne de València i Sardenya es va formalitzar quan en 1297 el papa Bonifaci VIII va atorgar la sobirania de Còrsega i Sardenya al rei Jaume II, una pren possessió que es va produir en 1323.
A diferència del Regne de València, no va haver-hi repoblació massiva, i el rei va imposar el seu domini encara que va tolerar els costums dels sards, si bé van quedar desplaçats de les Corts.

Exceptuant les ciutats reals com Càller, Sàsser o l’Alguer, lligades a l’entramat comercial barceloní, la resta de Sardenya es va repartir entre els nobles
que van participar en la conquesta, la majoria valencians i catalans. Així, van combatre en l’illa famílies com els Carròs, Centelles, Riusech, entre uns altres.

Amb la unió dels Reis Catòlics, Sardenya va passar a dependre en el segle XVI de la monarquia hispànica.

En el mateix segle, les possessions dels comtes d’Oliva van ser heretades pels ducs de Gandia, després de la unió de les dues cases nobiliàries. El segle XVIII va suposar l’ocàs de la presència valenciana, i en 1720 Sardenya va ser cedida al piemontès Víctor Amadeo II de Savoia.

Els vincles de la Safor amb Sardenya han sigut estudiats per diversos investigadors, entre ells el professor olivense Josep Sendra, autor del llibre «Els comtes d’Oliva a Sardenya», publicat en 1998.
sendra a ocier
Cada membre de l’expedició olivense s’ha pagat de la seua butxaca el viatge i la seua estada a Sardenya.
L’Ajuntament d’Oliva va aprovar en 2003 estrènyer llaços, i des de llavors hi ha hagut diversos intercanvis Ajuntament d’Oliva va acordar per unanimitat establir relacions culturals amb Ozieri, i des de llavors s’han realitzat algunes visites, així com intercanvis de publicacions.


El mateix any 2003 la Associació Cultural Centelles i Riusech va organitzar un primer viatge a Sardenya, que es va repetir en 2010. Més recentment, el 6 d’octubre de 2012, un grup d’estudiants d’un institut de *Ozieri va visitar Oliva, en el marc del programa Comenius, d’intercanvi educatiu.

L’ultima visita del govern olivense a Ozieri es considera un pas més cap a un futur agermanament cultural entre les dues ciutats –un «gemellaggio», en italià – que no descarten tots dos mandataris locals, tenint en compte les bones relacions.

LEVANTE-EMV
EL LLEGAT DELS CENTELLES I DELS BORJA A SARDENYA es reflecteix en diversos monuments que encara perduren.
Vista de Ozieri (Ocier), la principal ciutat sarda dels Centelles.Capella dedicada a Sant Francesc de Borja en el que va ser palau ducal dels Borja en el segle XVII, a Ozieri. Inscripció relativa a Joan de Castellví, governador del «Status Olivae» (com es pot llegir), darrere de la Fontana Grixoni, en Ozieri. Escut dels Centellés darrere de la Fontana Grixoni, en Ozieri.Escultura de la duquessa Maria Anna de Borja, en Ozieri.

notícia ocier levante

Enllaços de les notícies aparegudes a la premsa sarda:

31 juliol:

In visita una delegazione di Oliva

http://lanuovasardegna.gelocal.it/sassari/cronaca/2013/07/31/news/in-visita-una-delegazione-di-oliva-1.7509376

1 d’agost

In visita gli “eredi” dei Centelles

http://lanuovasardegna.gelocal.it/sassari/cronaca/2013/08/01/news/in-visita-gli-eredi-dei-centelles-1.7514611

Arxivat en: Cultura i Educació, patrimoni

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *