L’Ajuntament d’Oliva juntament amb el Consorci de Residus (COR) ha promocionat la creació d’un arbre de nadal amb plàstics reciclats ubicat a la plaça del consorci. Aquesta mesura vol donar visibilitat a la necessitat de reciclar i donar una segona vida als plàstics.

Aquesta acció s’enmarca en el programa mediambiental elaborat per l’Ajuntament d’Oliva, concretament pel Departament de Medi Ambient. Es tracten de diverses activitats destinades a la sensibilització mediambiental dels nostres ciutadans. Entre la població diana estan els col·legis de primària, instituts de secundària, col·lectius de la tercera edat i ames de casa, entre altres.

Imma Ibiza, regidora de Medi Ambient, ha volgut donar compliment a una de les accions emmarcades en el Pla d’Acció de l’Agenda Local 21, la qual fa referència a la responsabilitat municipal en matèria educativa mediambiental.

Ara en Nadal, l’Ajuntament d’Oliva, juntament amb el Consorci de Residus (COR), ha programat unes activitats per visualitzar tres conceptes importants: Reduir, Reciclar i Reutilitzar, totes tres en majúscules. Aquest arbre representa tres actituds que els ciutadans podem aportar, i que són consumir menys plàstic, sempre que siga possible, separar el plàstic de la resta del fem, i donar-li una segona o tercera vida.

A les xarxes socials s’han visualitzat comentaris sobre l’arbre, la majoria d’ells en positiu, i és d’agrair; però cal fer un esforç per a utilitzar correctament els termes: un arbre Reciclat i Reutilitzat amb botelles de plàstics, posa en evidència la carència ecològica de la nostra conducta com a éssers humans. Si, per exemple, s’hagués fet un arbre ple de taronges valencianes, estaríem parlant d’un arbre ecològic; no és el cas. L’arbre de Nadal de botelles de plàstic visualitza l’excés de consum de plàstic (la primera R, cal reduir en consum), també indica que ha hagut una separativa (la tercera R, reciclar) i finalment s’ha construït una estructura decorativa (tercera R, reutilitzar).

Imma Ibiza vol agrair públicament el treball que han fet els col·legis de primària en el projecte “Ciutat Reciclada”. Cal destacar que el col·lectiu educatiu sempre s’ha implicat davant de qualsevol activitat proposada per l’Ajuntament d’Oliva. Gràcies a totes i tots els xiquets/es que han estat donant la vara a casa, per recollir botelles i han participat en el taller de tall i confecció nadalenc.
Igualment és important reconèixer l’esforç fet per la brigada d’Obres i Serveis municipal que durant tres dies han estat treballant colze a colze amb l’empresa contractada pel Consorci de Residus.
Al departament de festes que han col·laborat amb la instal·lació de la llum i al personal municipal d’electricitat, a tots aquells que des de la seua voluntat han fet possible aquest projecte.

Característiques de l’arbre:

1. Estructura metàl·lica en forma cònica.
2. Dimensions: 6 m d’altura x 3 m de diàmetre de la base.
3. Àrea lateral = 29,10 m2.

Per altra banda les activitats mediambientals per a Nadal continuaran amb la següent programació:

1. El dimarts, 11 de desembre, a les 10 h, inauguració de l’arbre de Nadal. Especialment estan convidats tots els centres que han participat en l’elaboració, i també tots els grups municipals i tota la ciutadania en general. Tots junts hem de visualitzar que un món sense plàstic és un món molt millor. A més l’arbre podrà ser motiu de visites turístiques, i també servirà d’aula educativa per a tots els centres que vulguen fer alguna activitat de conscienciació.
2.
3. El dia 28 de desembre, davant del Mercat Municipal es farà un taller d’activitats sobre reciclatge. Esteu totes i tots convidats a participar. Este taller se sumarà als tallers que es van fer durant l’estiu a la platja d’Oliva.