Quan Compromís ens fem càrrec en 2012 dels Serveis Culturals, després de 13 anys sense responsabilitat de gestió, haguérem de treballar quasi des de zero per a poder oferir a la ciutadania una programació estable durant tot l’any. La crisi econòmica va obligar l’Ajuntament d’Oliva a prescindir de la programació regular de teatre professional –molt destacada en el seu dia, però no precisament accessible– i, això, unit a la falta d’un model divers i equilibrat que connectara amb la població, va evidenciar un buit cultural que només omplia la Poefesta, des de 2004, com a esdeveniment singular i amb identitat pròpia. D’altra banda, el teatre aficionat local, una de les tradicions culturals més arrelades a Oliva, amb dècades d’història, havia entrat en una declivitat preocupant que s’agreujà amb la desaparició del Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’.

Davant d’aquest panorama, calia implementar unes polítiques culturals que recuperaren la cultura com a dret, com a bé comú, garantint l’accés universal a totes les persones amb independència de les seues circumstàncies socioeconòmiques. Un canvi de model estructural des d’on transformar, promoure i posar en valor la cultura popular i de base. I una nova forma de gestió que contemplara la participació activa de la societat en la planificació i disseny de la programació cultural.

Les primeres accions van ser la posada en marxa de l’Escola Municipal de Teatre, que des de 2013 atén les inquietuds formatives de la població i impulsa la creació de noves companyies; la creació del Certamen ‘aMat’ de Teatre Amateur, que amb 6 edicions s’ha fet un lloc en el món del teatre valencià i any rere any suma nous espectadors; el foment de les arts escèniques entre els més menuts, que canalitza, des de 2015, l’exitós Cicle ‘Rebombori’ de Teatre Infantil; o el reinici del teatre faller, en 2016.

Però si la recuperació del teatre, tant pel que fa al públic com per la seua pràctica, era essencial per a retornar a Oliva un dels seus signes culturals més distintius, també ho era la descentralització de l’oferta cultural –històricament focalitzada en el nucli antic– per a dinamitzar la vida als barris de la ciutat. Per això, des de Compromís hem ampliat la programació a totes bandes del poble amb activitats lúdiques i gratuïtes a l’aire lliure. Iniciatives com els cicles Música a la Mar i Cinema als Barris, les llegendes del Pinet, o Vivim i contem Sant Francesc han afavorit la participació dels barris en la vida cultural del poble, convertint espais públics en escenaris oberts d’intercanvi cultural i de convivència.

Paral·lelament, hem seguit fent de les biblioteques espais d’encontre i d’integració, reforçant les iniciatives d’animació a la lectura: Repte Lector, Concurs de Booktrailers i Booktubers, Grup de Lectura Tamarit, celebració del Dia del Llibre, formació d’usuaris… però també les sessions de contacontes, tallers literaris i presentacions de llibres, que s’han multiplicat en els darrers anys.

Hem obert els museus a la participació ciutadana, ampliant la seua difusió entre el públic familiar amb propostes tan suggeridores com la Nit dels Museus; hem apostat per formats d’oci alternatiu com la Fira de Minerals, que atrau cada any més visitants; hem impulsat la celebració d’un 9 d’Octubre plural, participatiu i integrador; i hem représ i intensificat les relacions amb la nostra ciutat agermanada, Sisteron. A més a més, hem acostat la cultura al públic escolar amb activitats didàctiques vinculades a la programació i dissenyades expressament per a l’alumnat.

No menys important ha sigut la creació de sinergies culturals amb el teixit associatiu i els creadors locals, que han vist incrementat el suport governamental a totes les seues iniciatives. Amb la seua complicitat, en només 7 anys, hem consolidat una quinzena llarga de noves propostes que gaudeixen d’una àmplia acceptació social i, conseqüentment, de continuïtat; esdeveniments que aporten a Oliva un patrimoni cultural distintiu, i assenten les bases d’una programació diversa, familiar, creativa i sense taquilles.

En resum, des de Compromís per Oliva apostem per seguir situant la ciutadania al centre de la cultura amb un paper actiu, fomentant la diversitat cultural i els programes de proximitat que aposten per la cultura de base. Consolidar, connectar i compartir els equipaments i expressions culturals, des del treball en xarxa, serà prioritari perquè la cultura puga esdevindre un dels motors de la ciutat.

 • Principals apostes en matèria cultural:
  Democratització de la cultura: programació gratuïta.
  Tres eixos programàtics: teatre, música i literatura.
  Difusió de la cultura popular i tradicional.
  Aposta per la cultura de base i els creadors locals.
  Foment de la cultura als barris i ús d’espais públics com a escenaris culturals.
  Campanyes de foment a la lectura i difusió del llibre.
  Pla de renovació i actualització del fons bibliogràfic.
  Impuls i promoció de la Poefesta-Festival de Poesia d’Oliva com un dels actius culturals més preuats i amb major projecció exterior de la ciutat.
 • Consolidació i ampliació dels projectes iniciats a partir de 2012:
  Escola Municipal de Teatre d’Oliva, des de 2013.
  Fira de Minerals, Fòssils i Gemmes, 7 edicions.
  Certamen ‘aMat’ de Teatre Amateur d’Oliva, 6 edicions.
  Festa Estellés, 6 edicions.
  Llegendes del Pinet, 5 edicions.
  Repte Lector, 4 edicions.
 • Nous programes culturals, incorporats des de 2015:
  Cicle ‘Rebombori’ de Teatre Infantil, 4 edicions.
  La Nit dels Museus, 4 edicions.
  Celebració del 9 d’Octubre, 4 edicions.
  Música a la Mar, 3 edicions.
  Cicle ‘Fem Memòria’, 3 edicions.
  Cinema als Barris, 2 edicions.
  Vivim i contem Sant Francesc, 2 edicions.
 • Iniciatives recuperades:
  Concurs de Teatre en valencià ‘Salvador Soler i Soler’, en 2016.
  Comité d’Agermanament Oliva-Sisteron.