DAVID GONZÀLEZ: ““La paciència ja fa temps que se’ns ha esgotat””.

Els nacionalistes recorden que la variant sud i el tren Gandia-Oliva-Dénia tampoc es podran executar a partir de 2011, perquè continuen en l’oblit a pesar de les contínues promeses. Demanen als mitjans de comunicació que facen memòria de les notícies on s’assegurava la imminent construcció d’estes infrastructures.

JOSEP M MOYA: “Les xifres reals són les que apareixen als pressupostos per al 2011 i no les declaracions d’intencions. Les xifres reals ens tornen a maltractar.”

Per al BLOC Nacionalista Valencià de la Safor-Valldigna els Pressupostos Generals de l’’Estat van a suposar un nou afront, un càstig per als valencians, amb un descens d’’un 30% de les inversions respecte a l’any 2010. I és que recorden que la balança fiscal dels valencians amb l’’estat (és a dir, la diferència entre el que aportem amb els impostos i el que rebem amb les inversions) continua sent negativa i, així, any rere any, s’’acumula i s’’acumula deute històric. “Que, per cert, tampoc cap govern valencià és capaç de reclamar i aconseguir”. Segons asseguren, la mitjana d’’inversió per habitant en l’’estat espanyol serà de 363, mentre que al País Valencià serà de 308 (el 85%). I eixa inversió per habitant hauria anat baixant els darrers anys: mentre que al 2009 era de 472€, al 2010 ha estat de 423 i baixarà fins els 308 per al 2011.

A la nostra comarca, les grans castigades han estat les grans infrastructures de comunicació promeses reiteradament. El secretari comarcal d’’Organització del BLOC i portaveu a l’’Ajuntament d’’Oliva ha indicat que la consignació pressupostària per a la variant sud, 134.000 euros, “no farà possible en 2011 ni tan sols la licitació de les obres”. David Gonzàlez ha recordat que en 2008, “casualment setmanes abans de les eleccions” el Ministeri va prometre a Oliva que entre 2012-2013 estarien acabades les obres de la variant i que es licitarien en 2010. “Novament veurem com abans de les eleccions municipals de 2011 es presentarà el projecte de la variant a bombo i plateret i es tornaran a anunciar dates i compromisos”.

Una situació semblant passaria amb el tren Gandia-Oliva-Dénia. Gonzàlez ha demanat memòria als periodistes perquè recorden el protocol signat entre Generalitat i Govern Central. “2 setmanes després, el Ministre de Foment, Pepe Blanco anuncia un retall pressupostari i que tots els projectes que no estaven en execució tindrien un retard de 5 anys. A més, la Generalitat tampoc contempla el tren als seus pressupostos…”

Per la seua banda, el portaveu del BLOC-Verds a l’’Ajuntament de Gandia, Josep M Moya, ha fet un repàs de la situació de les inversions previstes a la ciutat ducal. “L’’altre dia, el portaveu socialista Sr. Mascarell, assegurava que l’’estat mantenia els seus compromisos amb la ciutat. Potser això siga cert parlant del futur. Però no ho és, en absolut, parlant del present. I no ho és perquè assistim, simplement, a una nova declaració d’’intencions, que desconeixem si es concretaran. De fet, és exactament el mateix que es va assegurar per als pressupostos de 2009 i 2010. Unes intencions que no s’’han acomplert. I, ara, observem com hi ha nous reajustaments que difereixen les consignacions per a anys posteriors. És a dir que, en els millors dels casos, el que hi havia pressupostat per al 2010 es trasllada per al 2011 (en part) i així successivament. Però les úniques xifres compromeses (i veurem) són les que apareixen als pressupostos de 2011”.

I les qüestions, concretes, que apareixen als pressupostos generals de l’estat per a la Gandia són:

Carreteres
L’’accés sud al port, que segons declaracions de l’alcalde estaria acabat en juliol d’enguany i que després de la seua adjudicació (a l’abril de 2009: BOE del 13-4) havia d’estar finalitzat a octubre d’enguany, com que s’’havien oblidat d’un tràmit sense importància, com és l’’Estudi d’’Impacte Ambiental, s’’havia ajornat fins el 2012. Ara, no estarà enllestit fins el 2014.
Però és més: els pressupostos només contemplen 100.000€ per al 2011. Diu el Sr. Mascarell que cal afegir-li els 1,7 milions que hi havia pressupostats per al 2010 i així sumar els 23 milions. Nosaltres no ho tenim tan clar perquè l’’obra no puja 23 milions sinó 16,5 + IVA: 19,1 (segons l’’adjudicació publicada en el BOE). I eixa és la suma de les quantitats que apareixen en la periodització fins el 2014:
-100.000 euros per al 2011
-5 milions per al 2012 i 2013
-8,9 milions per al 2014
La duplicació del tram Gandia-Xeresa, que hauria d’’haver estat acabat enguany, potser ho estiga per al 2011, perquè els diners pressupostats han passat d’’un any a l’’altre. Hui, però, les obres estan parades.
No hi ha cap actuació prevista en el Fons Complementari.

Actuacions mediambientals
Hi havia un compromís d’invertir en l’’adequació per al tractament terciari de les aigües residuals de la Depuradora per poder alimentar el riu en un circuit interior (coordinadament amb les obres d’’Acuamed) i reutilitzar les aigües per a reg. Les obres d’’Acuamed van al seu ritme però els pressupostos de l’’estat han diferit els 6 milions d’’euros de la inversió (que apareixien també en el Pla Director de l’’Aigua) per als anys 2012-2014, amb només 1,8 per al 2012. Cap euro per al 2011.
Cap inversió tampoc en el Fons de Compensació i cap notícia dels 18 milions d’’euros anunciats pel Sr. Orengo quan ens van pujar la tarifa del clavegueram per a la construcció dels dipòsits i acumuladors contemplats en el Pla Director del Sanejament.

Ferrocarril
Tampoc apareix cap partida per al desdoblament del tram Cullera-Gandia, tants anys demanat i que és imprescindible per a la promesa llançadora a l’’AVE.
El Pla de Rodalies Valencià apareix pressupostat en 3.400 milions. Però només compta amb 500.000 euros per al 2011, altres 500.000 per al 2012, 1 milió per al 2013 i 35 milions per al 2014. és a dir, en 4 anys només 37 milions d’eixos 3.400: és a dir, un insultant 1% en els pròxims quatre anys. Senzillament, una nova i intolerable presa de pèl

Port
I pel que fa al port s’’ha produït també un reajustament de totes les inversions previstes que deixa en suspens totes les actuacions contemplades en el conveni signat amb l’Autoritat Portuària. Dels 12 milions previstos només n’apareixen 5 fins el 2014.

Patrimoni
No apareix tampoc cap inversió en matèria patrimonial, que es realitzen, fonamentalment, en càrrec a l’’1% cultural encara que és cert que Gandia hem tingut 1 milió d’euros enguany per a les pintures de la Galeria Daurada.