La moció condemna la mort d’un xiquet de 14 anys, que va ser abatut per l’exèrcit marroquí, ferint altres joves que intentaven entrar en el campament del Aaioun.

Al text s’acordà entre altres coses: transmetre el condol més sincer als familiars de Nayem, instar el Govern Espanyol a fer pressió diplomàtica per tal d’exigir una investigació sobre els fets, així com assumir un paper principal en el tractament a nivell internacional del conflicte saharaui.

La moció va ser aprovada unànimement pel ple de l’Ajuntament, condemnant aquest acte, com la situació que pateix el poble Saharaui.

A continuacó vos la trascrivim:

David González Martínez, Pau Pérez Ledo i Rosanna Torres Pérez, regidors del Grup Municipal del Bloc Nacionalista Valencià, fent ús de la legalitat vigent, presenten al Plenari de la Corporació, per a la seua aprovació, la següent

MOCIÓ D’URGÈNCIA

En la vesprada del 24 d’octubre de 2010 un grup de ciutadans saharauis que intentaven accedir al campament instal·lat des de fa dos setmanes a la perifèria de El Aaiun ocupat van rebre diversos dispars. El succés va acabar amb la mort d’un d’ells, el jove de catorze anys Nayem Elgarhi, i amb la resta ferits.

Els fets han estat denunciats pel Front Polisario, així com per diversos organismes internacionals.

Per la seua banda, el govern del Marroc ha al·legat que l’exèrcit marroquí va actuar en defensa pròpia, ja que segons les seues fonts, el cotxe a través del qual els joves saharauis pretenien accedir al campament, duia un arsenal d’armes.

Tant el Front Polisario com la família del jove mort han desmentit immediatament esta versió, i a més han denunciat l’actitud coercitiva de l’exèrcit que va procedir sobtadament al soterrament del jove mort, pretenent l’assistència de només un escàs nombre de familiars.

Per tal d’informar sobre els fets, un grup de periodistes estrangers entre els quals es trobaven cinc espanyols, ha intentat desplaçar-se els últims dies al Sàhara Occidental sense èxit, en ser vetats per les autoritats del Marroc a viatjar a El Aaiun quan ja havien comprat el bitllets. Impediment que també ha estat denunciat per la Federación de Asociaciones de Periodistas de España (FAPE).

El pla de seguretat dut a terme per l’exèrcit marroquí està provocant una persecució contínua de la població saharahui, que està sent acorralada dins i fora de les ciutats ocupades del Sàhara Occidental. En el cas de la ciutat ocupada de El Aaiun, on han ocorregut els fets, l’exèrcit està construint un mur per tal d’aïllar la població saharaui concentrada en el campament anomenat Gdeim Izik, construït fa dos setmanes per protestar per les condicions de vida infrahumanes al Sàhara Occidental.

A més de la desgràcia que suposa la pèrdua irreparable d’una vida humana, estos fets posen de relleu una vegada més la injustícia a que està sotmesa la població saharaui . En este sentit, el Plenari de l’Ajuntament d’Oliva ha aprovat al llarg dels últims anys mocions per demanar solucions a tots els governs i organismes internacionals implicats.

Ara, davant d’este nou episodi, des del BLOC pensem que no s’ha de deixar passar l’ocasió per condemnar la mort del jove sahraui Nayem Elgarhi per continuar exigint la solució a la situació del poble saharaui.

Es per això que proposem al Plenari de l’Ajuntament d’Oliva l’adopció dels següents

ACORDS

1. L’Ajuntament d’Oliva condemna la mort del ciutadà saharaui de catorze anys Nayem Elgarhi, per part de l’exèrcit del Marroc.

2. L’Ajuntament d’Oliva envia el condol més sincer als representants diplomàtics del Front Polisario a l’Estat Espanyol, per tal que el faça arribar als familiars de Nayem.

3. L’Ajuntament d’Oliva insta el Govern Espanyol a fer tota la pressió diplomàtica en les seues mans per tal d’exigir una investigació sobre els fets, amb totes les garanties que imposa el dret internacional.

4. L’Ajuntament d’Oliva insta el Govern de l’Estat a assumir un paper principal en el tractament a nivell internacional del conflicte saharaui i que subordine els acords amb l’estat marroquí si no es garanteixen els drets humans amb la població saharaui.