La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Oliva ha col·laborat en l’edició del llibre “Vida del gran duque de Alba”, obra de l’erudit oliver Gregori Maians. El volum, que compta amb un estudi preliminar dels professors Antonio Mestre Sanchis i Pablo Pérez García, ha estat editat per la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València.

Fernando Alvarez de Toledo, III tercer duc d’Alba, va ser un personatge destacat de la vida política i militar europea del segle XVI, especialment en les guerres que la corona espanyola va lliurar als Països Baixos. Gregori Maians va treballar en la seua biografia durant deu anys, però diferències amb el duc de Huéscar, hereu familiar i promotor del projecte, van fer que el treball quedara inèdit. El professor Pérez, i el professor Mestre, especialista en Maians, han tret finalment a la llum un llibre marcat pel rigor i la visió global que caracteritzaven a Maians, i ho complementen amb la publicació de la correspondència entre l’oliver i el mecenes de la casa d’Alba.

Enric Escrivà, regidor de Cultura, ha remarcat el fet que amb aquesta iniciativa l’Ajuntament d’Oliva reprén la tasca de publicar o col·laborar en la publicació de les obres de Gregori Maians, tasca que ha estat aturada els darrers anys per motius econòmics. La col·laboració municipal ha estat de 2.000 euros.
c_vida-del-gran-duque-de-alba