Imma Ibiza, responsable del Cicle Integral de l’Aigua, acompanyada de dos tècnics municipals, va mantenir una reunió el passat dimarts dia 11 amb la presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Mª Ángeles Ureña. Els representants municipals, demanaren informació sobre les previsions en matèria de planificació d’alerta i eventual sequera que tants problemes està portant als agricultors d’Oliva.

La cita amb la CHX, va ser demanada el passat mes de setembre, després de veure els resultats de l’infome emés per la mateixa CHX que afecta per igual als sistemes d’explotació del Serpis, Marina Alta i Marina Baixa. Oliva està inclosa dins dels sistemes d’explotació de la Marina Alta i el Serpis, tots dos en estat d’emergència màxima.

El passat mes de gener es va publicar el Pla Nacional Hidrològic, el seu annex XI tracta exclusivament del Pla Hidrològic del Xúquer (2015-2021). Aquest nou Pla Hidrològic ens remet a un Pla Especial de Sequera elaborat en març de 2007, del qual, el seu àmbit d’actuació no és ni la Safor ni la Marina Alta; és un document desfasat i no extrapolable a la situació de sequera actual.

Ibiza es va preocupar per saber per a quan podríem tindre un pla actualitzat i quan es posaria en funcionament. La resposta per part de la presidenta de la CHX va ser incerta o molt poc precisa: al llarg de 2017. Cal recordar que els plans especials en matèria d’abastiment (consum humà) en municipis de més de 20.000 habitants són competència de les administracions locals, i des de l’Ajuntament d’Oliva s’està treballant en l’elaboració d’aquest pla. En canvi, els plans especials que afecten les explotacions de pous per a reg, són competència de la CHX (el que està previst actualitzar en 2017).

Per altra banda, Imma Ibiza, també es va preocupar per l’estat dels cabdals ecològics tant del Riu Racons com del Bullent, i va demanar un major control sobre el tancament de les comportes que regulen els cabdals per tal de salvaguardar l’ecosistema dels rius fins a la seua desembocadura. Entre altres temes tractats, la preocupació del municipi per tindre uns indicadors actualitzats sobre l’explotació que s’està fent dels pous i quina previsió es té en la CHX per pal·liar la  situació.